Brajović: Crkva se mora suočiti s posljedicama vremena iza nas

F
FENA
23.12.2012. u 13:55
13
2
Brajović: Crkva se mora suočiti s posljedicama vremena iza nas
13
1/5 Boris Brajović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
2/5 Sulejman Redžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
3/5 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/5 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/5 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu ove nedjelje bila je posvećena temi "Hrišćanstvo u eri globalizacije", a o tome je govorio dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta sv. Vasilije Ostroški u Foči i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Boris Brajović.
Brajović je mišljenja je da "crkva mora da se suoči sa svojim historijskim vremenom koje je izuzetno složeno".

"Crkva je izašla iz jednog ideološkog zaleđa u kojem je bila usamljena. Dočekalo nas je ludilo i besmisao u kojem smo svi izgubili svoj integritet i moralni autoritet. Naša odgovornost, svakog pojedinačno, svakog arhijereja, svakog crkvenog službenika, u tom smislu mora da bude jasna. Dakle, ne možemo sklanjati glave u pijesak, nego se moramo suočiti ma kako to bolno bilo. Mislim da je to dobro, prije svega za našu zajednicu, a onda i za susret sa drugima jer drugog ne možemo upoznati ako ne vidimo sebe", kazao je.

Na pitanje novinara da prokomentira činjenicu da su tokom rata u BiH srušeni mnogi vjerski objekti, Brajović kaže da je to "posljedica stanja u kojem smo se kao narod i društvo našli“.

"Uzroci toga su nešto s čim se moramo mi sami suočiti. Jasno je da, kad neko ruši vjerski objekt druge zajednice, on želi da potire sjećanja na tu zejednicu. Dakle, ovdje je u pitanju moment suočenja s elementima zaborava koji se produkuju. Čim se produkuje element zaborava, imate profilisano istorijsko sjećanje. U tom smislu, ma kako bolno bilo, suočenje s posljedicama ovog ludila i besmisla koje se desilo, važno je za sve nas", naglasio je Brajović

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: