Godinama čekaju
30

Brajlovići kod Goražda: Nema obećanog puta do sela, šehidskog mezarja i džamije

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Stanovnici sela Brajlovići u goraždanskoj mjesnoj zajednici Berič godinama čekaju da se ispuni davno dato obećanje nadležnih da će asfaltirati put koji ovo mjesto povezuje sa glavnom saobraćajnicom u Beriču.

Riječ je o blizu 600 metara puta koji je neophodno sanirati. Već godinama je ova dionica u katastrofalnom stanju, a koristi je značajan broj mještana, posebno djece koja svakodnevno ovim putem prolaze u školu. Put vodi i do šehidskog mezarja, te jedne od najstarijih bosanskih džamija.

"Ovdje je šehidsko mezarje u kojem leži 13 šehida koji su izginuli u toku rata. Njihovi najbliži, da bi došli do mezarja moraju proći ovim putem, a od rata do danas nikad ni kamion tampona nije ovdje stigao. Ja ništa ne molim za sebe već za džamiju i šehidsko mezarje. Zar nisu ovi ljudi zaslužili da njihovi najbliži mogu normalno doći i proučiti im fatihu", ispričao je Hamid Lepenica iz Brajlovića, koji je tokom rata pomagao da se poginuli borci dostojanstveno ukopaju.

Mještani su ogorčeni zbog neispunjenih obećanja, pa i činjenice da mezarja šehida izuzev njihovih najbližih rijetko ko posjećuje. Asim Briga iz Brajlovića kaže da su mnogi obećavali pomoć, ali da su se oglušili.

"Treba da se asfaltira pa da se dalje viid kako i šta bi se radilo. Slabo smo imali pomagača, bilo ih je i na "položajima", ali ništa od toga. I u mene sin je bio ministar za boračka i njemu su bili obećali, ali ništa. Rijetko čujem i viidm da neko od njih ovo posjeti, a ovo su naši heroji koji su živote dali da mi danas uživamo i svi ih trebamo drugačije gledati, trebamo one travke oko nišana gledati da sklonimo, jer oni su to zaslužili", kaže Briga.

Ovu putnu komunikaciju koriste i djeca iz okolnih sela kako bi došla do škole, a mještani ističu da se često ovim putem prolaze i oni koji znaju da je to najkraća trasa koja preko Hranjena vodi do Sarajeva.