Preoptimistična
59

Bradara se preračunala: Nema nikakve šanse da Dom naroda bude formiran do kraja sedmice

Piše: Ervin Mušinović
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ne postoji ni teoretska šansa da se obistine najave predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare (HDZ BiH) o tome da će zakonodavna vlast u entitetu FBiH biti konstituisana do 10. februara 2019. godine.

"Ono što mi je poznato jeste da su sve kantonalne skupštine dostavile liste i da su liste ovjerene. Koliko mi je poznato, do utorka će sve skupštine završiti svoj posao i imat ćemo kompletiran novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH", rekla je Bradara za Federalnu televiziju.

Kako prenosi FTV, predsjedavajuća u tehničkom mandatu kazala je i da bi novi saziv Doma naroda Federalnog parlamenta mogao biti konstituisan do 10. februara ove godine.

Da Bradarine prognoze ne odgovaraju stvarnom stanju, pokazuje primjer izbora delegata iz Zeničko-dobojskog kantona. Naime, Skupština ZDK će tek u četvrtak (7. februara) održati sjednicu na kojoj će birati delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, što znači da nisu tačne Bradarine izjave kako će sve skupštine "do utorka završiti svoj posao".

Sve i da Skupština ZDK odmah sutradan dostavi rezultate, CIK ih ne može potvrditi sve do naredne sedmice s obzirom na to da postoji žalbeni rok od dva dana.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine potvrđeno nam je kako ne postoji ni teoretska šansa da se do kraja ove sedmice izvrši izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Kako nam je rečeno, pet od deset kantona u FBiH provelo je izbore za delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH, a CIK je za sada utvrdio rezultate za četiri kantona (danas bi trebali biti utvrđeni i rezultati za peti kanton, odnosno Kanton Sarajevo koji je u prošli četvrtak izabrao delegate).

Novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH mogao bi biti konstituisan tek za 10 ili 15 dana i to pod uslovom da sve kantonalne skupštine odrade svoj posao. CIK bi u toku dana tek trebao ovjeriti liste iz Kantona 10 te ih vratiti Skupštini Kantona 10 kako bi i ovaj kanton proveo izbore za delegate. O ovom kontekstu treba podsjetiti kako je CIK još 16. januara 2019. godine uputio urgenciju na adrese četiri kantonalne skupštine (Posavskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10) zbog nedostavljanja na ovjeru kandidatskih listi za izbor delegata u Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon drugog kruga izbora potrebno je osigurati popunu klubova naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Naime, Federacija BiH već nekoliko izbornih ciklusa ima problem s popunom Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH kojih bi po pravilu trebalo biti 17.

CIK je ostavio mogućnost da nakon provedbe izbora u kantonalnim skupštinama posebnim aktom odredi na koji način će se popuniti Klub delegata iz reda srpskog naroda, što znači da će se CIK u konačnici baviti i ovim pitanjem prije nego se konstituiše novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, entitet Federacija Bosne i Hercegovine od 1. februara 2019. godine nalazi se u finansijskoj blokadi s obzirom na to da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije usvojio budžet za 2019. godinu.

Federacija BiH nema usvojenu ni odluku o privremenom finansiranju koja bi mogla osigurati servisiranje rashoda do 31. marta 2019. godine. Za usvajanje ove odluke potrebna je također saglasnost oba doma Federalnog parlamenta.

Bradara, koja zajedno sa svim delegatima redovno prima plaću, odbija sazvati sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti tvrdeći da Dom naroda PFBiH u tehničkom mandatu nema legitimitet za usvajanje budžeta.