Usmrtili Nermina Bećaka
0

Braći Tokalić 27 godina zatvora zbog ubistva

Piše: E. B.
Munir Tokalić (21) osuđen je na 14 godina, a njegov brat Emrijah (19) na 13 godina zatvora zbog ubistva Nermina Bećaka, koje su počinili 15. maja na proplanku nedaleko od planinarskog doma u mjestu Jedinci kod Sopotnice u općini Kakanj.

Presudu je danas izrekao sudija Kantonalnog suda u Zenici Enes Malićbegović na osnovu sporazuma o priznanju koji su optuženi zaključili sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona.

Tragični događaj desio se prilikom održavanja malonogometnog turnira na proplanku u Jedincima. Nakon prepirke i svađe, Munir i Emrijah Tokalić fizički su nasrnuli na Nermina Bećaka. Munir je u jednom trenutku 35-godišnjaka snažno udario staklenom flašom u predjelu potiljka, a nastavili su ga tući pesnicama i nogama i nakon što je bez svijesti pao na zemlju. Bećak je zadobio teške povrede glave od kojih je na mjestu preminuo.

Osim za ubistvo na naročito okrutan način, Emrijah Tokalić je optužen i za izazivanje opće opasnosti, nanošenje lake tjelesne povrede i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Dok je bježao nakon kobne tuče, Emrijah je ispod deke, na kojoj su sjedili, izvadio automatsku pušku i počeo pucati prema okupljenim mještanima sela Sopotnica i Lugovi. Jednim hicem pogodio je u nogu Mahmuta Biogradliju (33) iz Busovače, nanijevši mu prostrijelnu ranu.

Braću Munira i Emrijaha Tokalića uhapsili su pripadnici specijalne policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, koji su u šumi nedaleko od mjesta događaja pronašli i automatsku pušku koju je mlađi brat odbacio prilikom bjekstva.