BiH
0

Braći Đelilbašić po šest godina zatvora za zločin u Travniku

FENA
Sud BiH osudio je braću Šabana i Elvira Đelilbašića na po šest godina zatvora zbog zločina protiv stanovništva počinjenog na području općine Travnik 1992. godine.

Đelilbašići su proglašeni krivima da su 9. decembra 1992., kao pripadnici Armije BiH (ABiH), iz automatskog oružja ubili dva civila srpske nacionalnosti u mjestu Turbe (općina Travnik).

"Po saznanju da im je brat Suljo Đelilbašić poginuo, optuženi su naoružani automatskim puškama u namjeri da ubiju građane srpske nacionalnosti, ubili Neđeljka Košću, pa produžili prema kući Bože Katane pogodivši ga iz automatskog oružja. Stoga ih Sudsko vijeće osuđuje na kaznu od po šest godina zatvora", kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić.

Presuda braći Đelilbašić izrečena je nakon što je Sud BiH prihvatio sporazum koji su optuženi postigli s državnim tužilaštvom 24. aprila, a kojim je predloženo da optuženima bude izrečana kazna u trajanju od pet ili šest godina.

"Sud je imao u vidu raniji život optuženih, da nisu prije kažnjavani. Također, Sud je uzeo u obzir i da se sklapanjem sporazuma doprinosi ekonomičnosti postupka", kazao je sudija Samardžić.

Vijeće je naglasilo i da su optuženi izrazili kajanje i da su svjesni počinjenog djela, pa smatra da je izrečena sankcija adekvatna.

Oštećeni su s imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnični postupak, javio je BIRN - Justice Report.