Viši privredni sud u Banjoj Luci
0

Braći Alijagić 305.000 maraka odštete za ukradene mašine

SRNA
Glavni pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj potvrdio je Srni da je Viši privredni sud u Banjoj Luci odredio da su Republika Srpska i općina Trebinje dužne da plate braći Salihu i Muameru Alijagić 305.000 KM odštete.

Radulj je istakao da je Viši privredni sud kao drugostepeni organ većim dijelom uvažio žalbu Pravobranilaštva Srpske na prvostepenu presudu Okružnog privrednog suda iz Trebinja u slučaju braće Alijagića.

"Poznato je da je prvostepena presuda Okružnog privrednog suda iz Trebinja glasila na blizu dva miliona maraka. Na tu presudu je Pravobranilaštvo uložilo žalbu“, rekao je Radulj.

On je naveo da je Viši privredni sud u Banjoj Luci preinačio presudu i odredio da su Republika Srpska i općina Trebinje dužne da plate Alijagićima 305.000 KM. Prema njegovim riječima, ovo je sad pravosnažna presuda, što znači da je izvršna.

"Treba znati da se odšteta može isplatiti samo u obveznicama, dakle, nema isplate u gotovini“, pojasnio je Radulj.

On kaže da bi Alijagići mogli tražiti reviziju postupka pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, a nakon toga, ukoliko budu nezadovoljni, mogu uputiti novu apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Okružni privredni sud u Trebinju donio je 11. juna presudu po kojoj su Republika Srpska i Općina Trebinje dužni da isplate braći Salihu i Muameru Alijagiću 1.978.200 KM sa kamatama od 27.jula 1993. godine za 27 otuđenih mašina iz njihove zanatske radnje tokom posljednjeg rata.