Sud BiH
0

Braća Vuković puštena na slobodu

FENA
Sud BiH donio je rješenje kojim se ukida pritvor i određuju mjera zabrane Ranku i Rajku Vukoviću, optuženima za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Foča.

Mjere zabrane uključuju zabranu napuštanja mjesta boravka, privremeno oduzimanje putnih i ličnih dokumenata, te javljanje dva puta sedmično u Stanicu javne bezbjednosti Foča, javio je danas BIRN - Justice Report.

Vukovići su u februaru ove godine prvostepenom presudom proglašeni krivim za ubistva Avdije Hukare i Mejre Bekrije počinjena u maju 1992. u selu Podkolun, općina Foča, te su osuđeni na kaznu od po 12 godina zatvora.

Istom presudom Ranko Vuković oslobođen je krivice za silovanje jedne osobe. Obje strane u postupku uložile su žalbe na presudu Apelacionom vijeću Suda BiH, te je ona ukinuta u septembru 2008. godine, i određeno je ponovno održavanje pretresa.

Apelaciono vijeće je uvažilo žalbu branioca, i prvostepenu presudu ukinulo u osuđujućem dijelu, dok je žalbu Tužilaštva odbilo kao neosnovanu, te potvrdilo presudu u oslobađajućem dijelu.

Vezani članci