{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Braća Šimić iz Gruda ostaju u pritvoru

17.5.2013. u 16:51
0
1
Braća Šimić iz Gruda ostaju u pritvoru
0
Braća Šimić iz Gruda ostaju u pritvoru
Mate i Blago Šimić (Foto: CIN)
Mato i Blago Šimić iz Gruda će do sredine jula ove godine ostati u pritvoru. Kako saznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog državnog Tužilaštva da se braći iz Gruda produži pritvor za još dva mjeseca.
Šimići su uhapšeni u aprilu ove godine zbog sumnje da su od 2008. godine rukovodili, odnosno bili dio organizovane grupe koja je krijumčarila drogu iz BiH u Hrvatsku. Oni su također, prema saznanjima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, planirali ubistvo Zorana Galića, komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zapadnohercegovačkog kantona. Odluka o produženju pritvora donesena je zbog postojanja mogućnosti bijega, ometanja istrage, utjecaja na svjedoke i ponavljanja ovog krivičnog djela.

Federalna uprava policije je 2007. godine naŠimićevom autootpadu pronašla 87 ukradenih vozila, ali ga je Kantonalni sud u Širokom Brijegu oslobodio krivice.

CIN je objavio priču o policijskoj akciji Meteor koja je bila usmjerena protiv automafije na čijem čelu su bila braća Šimić. Policija je braću Šimić, zajedno sa još osam saradnika uhapsila krajem prošle godine. Tom prilikom su na Šimićevom autootpadu u Grudama i na drugim lokacijama pronašli više od 30 automobila za koje postoji sumnja da su ukradeni, bjanko dokumente za vozila te 12 kilograma droge skunk, eksplozive i veću količinu drugog oružja. Dan poslije tog hapšenja svi su pušteni iz pritvora.

Državni tužilac Saša Sarajlić, koji je tada vodio akciju, odlučio je da neće saslušati osumnjičene niti će zatražiti određivanje pritvora, uprkos upozorenjima policije da Šimić sa slobode može ugroziti istragu, utjecati na svjedoke i uklanjati dokaze.

Federalna uprava policije je zbog te odluke podnijela žalbu protiv tužioca Sarajlića Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne I Hercegovine (VSTV BiH). U toj prijavi se navodi da je Sarajlić rekao inspektorima da je odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu donio nakon usmene konsultacije sa Nenadom Šaledom, sudijom za prethodni postupak Suda BiH.

U odgovoru Suda BiH na upit novinara CIN-u stoji da u akciji Meteor nije bilo "nikakvog usmenog kontakta postupajućeg tužioca i sudije" te da Sud nije primio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Sredinom aprila u predmet je uključen i tužilac Dubravko Čampara, a Šimići su ponovo uhapšeni. Ovaj put su završili u pritvoru, a nakon njihovog hapšenja policija je pronašla još deset automobila za koje se sumnja da su ukradeni ili da im je dokumentacija krivotvorena, a u Matinoj kući je pronađen namještaj i druge stvari za koje se sumnja da su ukradene. Također, u napuštenom objektu pored kuće Blage Šimića, koja je pripadala njihvom pokojnom ocu policija je u februaru pronašla 4,8 kg marihuane za koje sumnjaju da su pripadale Šimićima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: