BiH
52

Braća Sejo i Vili: Zbog ljubavi prema muzici nikad se nisu ženili

Piše: D. Brkić
Ljubitelji muzike u Tuzli svoje omiljene note u originalnom izdanju mogu pronaći kod braće Seada i Suvada Šabanovića, odnosno u studiju Sejo&Vili. Braća Šabanović su Brčaci po rođenju, a kažu kako su Tuzlaci po opredjeljenju. U njihov studio, koji se nalazi u srcu tuzlanske čaršije, svraćali su velikani poput Safeta Isovića, Tošeta Proeskog, Dine Dvornika, Severine...
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Uvijek smo imali korektne odnose sa estradnim umjetnicima. Cijenili su nas zbog činjenice da smo među prvima počeli prodavati originale i da se nikada nismo bavili piraterijom. Kod nas dolaze i mnogobrojni tuzlanski estradni radnici i sa svima smo u veoma dobrim odnosima", kažu braća Sead i Suvad Šabanović u razgovoru za Klix.ba.

U rodnom Brčkom su u popularnim diskotekama bili DJ-evi, a u Tuzlu su došli s vihorom rata.

"Raja nas je prihvatila veoma dobro. Imamo veliki broj prijatelja, a tokom dana mnogi svraćaju kako bi se pozdravili i prozborili koju riječ sa nama", kažu Sejo i Vili.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Od prodaje CD-ova su u tuzlanskom naselju Simin Han izgradili kuću. Zbog ljubavi prema muzici nisu se ženili...

"Kada jednom nešto uđe pod kožu nemoguće je to preko noći istjerati. Od malih nogu volim muziku, cijeli svoj život sam posvetio muzici i nije mi žao. Da se ponovo rodim ne bih se mijenjao“, kaže Suvad Šabanović Vili.

Kažu kako je posla manje u odnosu na prethodne godine, ali da uspiju podmiriti sve troškove i pristojno živjeti.

"Još uvijek ima kupaca koji s nestrpljenjem čekaju izdavanje novog albuma. Čim čuju da je u prodaji rezervišu svoje primjerke“, kažu oni.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Za njih poznanici kažu kako su tačni kao sat i da rade 365 dana u godini. Vili je u prvoj, a Sead u drugoj smjeni. I tako godinama.

"Za nas nema praznika niti slobodnog dana. Prvi sam radnik koji 1. januara dođe na posao. Radnju otvaram u sedam sati, bez obzira da li je Nova godina, vjerski ili državni praznik. Raditi se mora, a sve što imamo stekli smo svojim trudom", kaže Vili Šabanović.

Pored ljubavi prema muzici Sejo i Vili su veliki kolekcionari. Njihova kuća je prepuna stripova, novinskih članaka, videokaseta...

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Vili kupuje crtane romane, ali ih ja čitam. Također svaki naš novinski istup, a bilo ih je na stotinu, uredno arhiviramo. Sakupljamo videokasete sa određenim muzičkim emisijama, dok smo audiokasete i CD-ove prestali i da brojimo“, kažu na kraju razgovora za Klix.ba braća Sead i Suvad Šabanović.