Sud BiH
0

Braća Šehić potvrdila da su više od četiri mjeseca proveli u zarobljeništvu

FENA
Na suđenju za zločine počinjene tokom 1992. godine na području Ilijaša, svjedoci Tužilaštva BiH Sabahudin i Hajrudin Šehić ispričali su danas pred Sudom BiH da su više od četiri mjeseca proveli u zarobljeništvu na različitim lokacijama.

Braća Šehić, Sabahudin i Hajrudin, ispričali su da ih je 30. maja 1992. godine optuženi Srpko Pustivuk pozvao na razgovor, nakon čega su pritvoreni u školu u selu Gornja Bioča (općina Ilijaš), prenosi BIRN - Justice Report.

"Bilo nas je 50-ak muškaraca, bili smo zaključani i pod stražom naoružanih komšija Srba. Srpko Pustivuk i izvjesni Neđo Ikonić su bili u maskirnim uniformama i njih smo doživljavali kao glavne, jer su se tako ponašali i bili su pitani za sve", ispričao je Sabahudin Šehić.

On je kazao da je, neposredno pred zatvaranje, od komšije saznao za ubistva Uzeira Selimovića i njegovog sina.

"Komšija Izet Šehić mi je rekao da je ubistvo lično počinio Srpko Pustivuk", kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Pustivuka da je, kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, tokom maja i juna 1992. godine u selu Gornja Bioča (općina Ilijaš), s drugim pripadnicima vojske i policije Srpske Republike BiH, učestvovao u napadu na civile, među kojima je bilo i djece.

Tom prilikom je, smatra Tužilaštvo, ubijen jedan, a teško su ranjena tri civila.

Oba svjedoka su ispričala da im je nakon petodnevnog zatočeništva u školi u Bioči rečeno da će biti oslobođeni i prebačeni u Visoko.

"Najprije su nam rekli da ispraznimo džepove, ostavimo satove i prstenje. Potom smo ubačeni u autobus, u kojem je na zadnjem sjedištu stražario Pustivuk. Odvezli su nas u Podlugove, gdje smo zatvoreni u Iskrin magacin, zajedno sa mještanima Lješeva i Ilijaša. U augustu smo ponovo prebačeni, i to u Semizovac u Planjinu kuću", ispričao je Hajrudin Šehić.

Svjedoci su rekli da su iz zatočeništva pušteni 25. oktobra 1992. godine.

U optužnici se navodi da je Srpko Pustivuk, kao milicioner-specijalista u SJB-u Ilijaš, učestvovao u hapšenju i zarobljavanju civila Bošnjaka, koji su potom odvođeni u druge logore i objekte za zatočenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april.