Pozitivna priča
111

Braća Šabanović u obnovljenu kuću u Višegradu uselit će za Bajram

Piše: E. A.
Braća Hakija i Hamid Šabanović, povratnici u višegradsko naselje Dušće za Bajram bi trebali useliti u obnovljenu kuću.

Radovi na stambenom objektu u kojem su Šabanovići godinama živjeli i to u neuslovnim prostorijama, bez adekvatno urađenih podova i kupatila, još uvijek traju, a novčana sredstva za nabavku građevinskog materijala i obnovu objekta obezbjedili su Bosanci i Hercegovci koji uglavnom žive van zemlje.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena –žrtva rata" pokrenula je akciju na svom Facebook profilu početkom maja mjeseca nakon što je u programu Hayat TV pogledala emisiju "Ispuni mi želju" u kojoj su se pojavili Šabanovići.

"Ja sam poznavala mlađeg brata Hakiju jer sam ga viđala u Medžlisu Islamske zajednice u Višegradu, nisam znala u kakvoj situaciji žive.Oni stanuju u kući trećeg brata u naselju Dušće, i kad sam vidjela tu emisiju odmah sam otišla u Višegrad i posjetila ih. Doživjela sam šok zbog teških uslova u kojima žive, a stariji brat je bio u logoru u Šljivovici. 6.maja sam objavila taj snimak na facebooku i pozvala ljude dobre volje da učestvuju u donaciji da obnovimo stambeni objekat braći Šabanović da imaju život dostojan čovjeka. Istog momenta se uključila naša Munira Salić u Švedskoj i uz pomoć Bošnjaka iz Švedske poslala 11.000 kruna. Ja sam objavila spisak donacija, sve je uredno na Facebook profilu, ljudi pomažu i dalje i mi uredno objavljujemo, čim se novac podigne, sve je transparentno", kaže Bakira Hasečić.

Pojašnjava da je od prikupljenog novca Višegrađanin Suljo Fejzić kupio građevinski materijal koji se ugrađuje u stambeni objekat.

"Mi smo radove počeli 18. maja, angažovali smo i našeg povratnika Dževada Ćeska koji preživljava na taj način, angažovani su i drugi ljudi, Ljubo Marjanović je razveo je struju i mi smo to platili, drugi čovjek Srbin također radi vodu, ja i moj Salko smo radili i srcem i dušom. Želim reći da smo mi od donacije naših Bošnjaka raseljenih po cijelom svijetu uspjeli kupiti materijal i da će kuća bit završena do Bajrama", ističe Hasečić.

Dodaje kako će se svi koji učestvuju u akciji maksimalno potruditi da se radovi završe kako bi Šabanovići u svom obnovljenom domu dočekali praznike.