BiH
69

Braća Damir i Daniel Ferizović osvojili medalje na 18. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Braća Damir i Daniel Ferizović osvojili su srebrenu i bronzanu medalju na 18. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Crnoj Gori u Petrovcu na moru od 31. oktobra do 6. novembra.

Učešće su uzeli najbolji takmičari iz devet zemalja, a ekipa svake zemlje je brojala po četiri takmičara.

Tim BiH pod vođstvom prof. Mehmeda Ahmetagića su činili -Damir Ferizović, Daniel Ferizović iz Mješovite srednje škole iz Bosanskog Petrovca, Andrej Ivaniš iz Gimnazije Banja Luka i Asmir Avdičević iz sarajevske Druge gimnazije.

Nakon dva takmičarska dana naši informatičari su i na ovom takmičenju pokazali odlične rezultate.

Damir Ferizović je osvojio srebrenu medalju dok je njegov mlađi brat Daniel uspio osvojiti bronzano odličje.

To je ujedno i najbolji timski uspjeh naših mladih informatičara u dosadašnjim nastupima na međunarodnim takmičenjima.

Crna Gora se prvi put pojavljuje na ovom takmičenju i to u ulozi domaćina, pa je pred organizatorima bio veliki izazov.

Brigu o ovom prestižnom takmičenju preuzeli su Ispitni centar Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke i Ministarstvom za informaciono društvo.

Takmičenje je 1. novembra u Petrovcu na na moru otvorio ministar za informaciono društvo Crne Gore prof. dr Vujica Lazović.

Balkanska informatička olimpijada je prvo međunarodno takmičenje u znanju visokog rejtinga koje se organizuje u Crnoj Gori - kaže direktor Ispitnog centra Crne Gore prof. dr Željko Jaćimović.

Domaćin je sa uspjehom organizovao takmičenje u sklopu koga su učesnici pored napornog takmičenja i druženja, posjetili i kulturno-historijske znamenitosti Boke Kotorske i Cetinja.