BiH
0

BPS-Sefer Halilović: Zakon o reformi policije betoniranje postojećeg stanja

FENA
Zakon o reformi policije koji je usvojen sinoć na sjednici parlamenta BiH ostavio je postojeće stanje u policijskim strukturama BiH, tako da se zapravo ovaj zakon ne može nazvati reformom policije već betoniranjem postojećeg stanja u BiH, saopćeno je danas iz BPS-Sefer Halilović.

Nakon što je Stranka za BiH oborila ustavne reforme i tako zaustavila napredak BiH ka EU, sada, opet, svojim glasovima u Parlamentu BiH državu vode u ćorsokak, pravdajući to potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

U saopćenju se podsjeća "da je SNSD u prvoj fazi razgovora o reformi policije BiH, kojima su prisustovali i predstavnici BPS-a, nudio potpunu reformu policijskih struktura, uz jedan uvjet da ostane naziv policije RS-a".

Predsjednik Stranke za BiH je to odbio, da bi danas prihvatio deset puta gore rješenje po BiH prihvatajući amandman "struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH odgovarat će ustavnoj strukturi zemlje".

Ustavno uređenje BiH jeste s dva entiteta i distriktom, što znači da entitetske policije ostaju tamo gdje jesu. Ovo je zapravo cementiranje Mirovnog sporazuma iz Daytona i ostavljanje policije RS-a koja je učestvovala u genocidu nad Muslimanima Srebrenice, navodi se u saopćenju.

BPS-Sefer Halilović je siguran da će se poslije općih izbora u BiH promijeniti odnos političkih snaga u parlamentu BiH i da će se tada uspjeti doći do zakona koji centralizuje BiH i sve njene policijske strukture, navodi se u saopćenju.

Vezani članci