BiH
0

BPS: Oštra osuda Janšine izjave

FENA
Janez Janša
Janez Janša
Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) - Sefer Halilović oštro je danas osudila izjavu predsjednika Vlade Slovenije Janeza Janše, u kojoj je naveo da je BiH najveća opasnost po region.

U saopćenju iz BPS-a pozivaju Janšu da prije svega vrati opljačkane pare deviznim štedišama u BiH i da taj potez bude prioritet Vlade Slovenije u odnosima sa BiH.

  • Sramotno je da se od novca koji je otet građanima BiH danas otvaraju slovenačka poduzeća širom BiH. Također, podsjećamo premijera Janšu na njegov nekorektan odnos prema BiH za vrijeme rata, kada je stopirao uvoz jednog kontigenta oružja za našu armiju, iako je novac od Vlade RBiH uredno naplatio, navodi se u saopćenju.

U BPS-u smatraju da je vrijeme da se odnosi između dvije države uspostave po principu reciprociteta.

Ova stranka, također, osuđuje potpisivanje sporazuma između parlamenata RS-a i Srbije mimo države BiH i njenih nadležnih institucija, jer se na ovakav način krši Ustav BiH.

  • To je još jedan u nizu antiustavnih poteza premijera Vlade RS-a Milorada Dodika kojim se stvara još veća politička kriza u BiH i podjele medu građanima, kaže se u saopćenju.