U junu i julu
6

BPK Goražde: Računi se izdaju češće, uskoro pojačane kontrole sanitarne inspekcije

Piše: E. A.
Iz Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde najavljuju pojačane kontrole sanitarne inspekcije krajem juna i početkom jula mjeseca.

"Ima dosta situacija koje trebamo popravljati i dovoditi u zakonske okvire i to će nam sada permanentno biti prioritet", ističe Mithat Hadžiomerović, direktor Uprave za inspekcijske poslove.

On dodaje da će u akciju kontrole biti uključeni sanitarni, veterinarski, a po potrebi i ostali inspektori.

"Radit ćemo u radnjama i ugostiteljskim objektima, a isto tako ćemo vršiti kontrolu prilikom samog prevoza, jer je dosta efikasnije preduprijediti da se roba ne distribuira na više različitih tačaka i punktova, gdje poslije imamo probleme oko povlačenja robe", kazao je Hadžiomerović, dodajući da ovaj put neće ići sa preventivnim i korektivnim mjerama, već će u svim slučajevima izdavati prekršajne naloge.

S druge strane na području kantona u posljednje vrijeme nije zabilježeno kršenje zakonskih propisa u većem obimu, sudeći po rezultatima pojačanih inspekcijskih kontrola koje su obavljene krajem prošlog mjeseca. Inspektori Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove u saradnji sa Federalnom Upravom koja je i dobila određene prijave vršili su pojačan inspekcijski nadzor u različitim oblastima. Predmet kontrola ovoga puta bio je radno-pravni status zaposlenika, izdavanje fiskalnih računa te promet roba u saobraćaju.

"Inspektori Kantonalne uprave završili su i više nego što je bilo planirano. Vezano za izdavanje računa, mogu definitivno da kažem da je situacija sve bolja i bolja. Daleko je od idealnog, međutim mi ćemo i dalje nastaviti te mjere i aktivnosti dok ne dovedemo stanje u jedan normalan okvir", izjavio je direktor inspekcije.

Kontrole su također pokazale da je situacija zadovoljavajuća i kada je riječ o radno-pravnom statusu zaposlenika. Kroz 14 obavljenih nadzora, nije zabilježeno kršenje zakona u većem obimu.

"Izdata su dva-tri rješenja, a to je više vezano za sadržaj ugovora, za što još uvijek, kada je u pitanju Zakon o radu, imamo određenu toleranciju dok se subjekti nadzora ne naviknu u potpunosti na postojeću regulativu i ne primjene sve ono što zakon propisuje", pojasnio je Hadžiomerović.

Prilikom kontrole robe u prometu izdata su četiri prekršajna naloga, dok su za dva slučaja informacije o uočenim nepravilnostima proslijeđene nadležnim organima na federalnom i državnom nivou.

Kako je ovom prilikom naglašeno, aktivnosti inspekcijskog nadzora će biti nastavljene i u narednom periodu, s akcentom na kontrolu izdavanja računa.