{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BPK Goražde prvi u FBiH dobio budžet, ali i 4,5 miliona KM naslijeđenih dugova

19.3.2015. u 21:02
15
12
BPK Goražde prvi u FBiH dobio budžet, ali i 4,5 miliona KM naslijeđenih dugova
15
BPK Goražde prvi u FBiH dobio budžet, ali i 4,5 miliona KM naslijeđenih dugova
Nudžeim Džihanić
BPK Goražde prvi je kanton u FBiH koji je dobio budžet za tekuću godinu a usvojen je u iznosu od 43.994.983 KM.
Ministar finansija Nudžeim Džihanić, nakon izjava opozicije da je narušena procedura donošenja budžeta, tvrdi kako ni Vlada, a ni Ministarstvo finansija nisu prekršili procedure već je budžet poslanicima predložen u formi nacrta dok Poslovnik o radu Skupštine predviđa i donošenje budžeta po skraćenoj proceduri.

Osim toga, usvajanju budžeta prethodile su konsultacije sa budžetskim korisnicima, lokalnim zajednicama i udruženjima, čiji su zahtjevi bili mnogo veći, no Džihanić tvrdi da je napravljen realan budžet s tim da su četiri miliona u budžetu akumulirana namjenska sredstva koja će biti utrošena za razvoj privrede i infrastrukture.

Primjerice, 600 000 KM za sufinansiranje projekata lokalnih zajednica, milion maraka u okviru Ministarstva za boračka pitanja za subvencije u cilju proširenja kapaciteta i zapošljavanja.

"Posebno su važne subvencije javnim i privatnim preduzećima. Moramo podsticati privrednike u proširenju proizvodnih kapaciteta kako bi povećali broj zaposlenih. Kroz kantonalnu Direkciju za ceste, takođe je planirano oko milion maraka a to su sredstva od GSM licence usmjerena na razvoj infrastrukture, odnosno putnih pravaca u BPK“, kazao je ministar finansija.

Zatečeno stanje u pojedinim oblastima je katastrofalno a dugovi ogromni.

"Počev od Kantonalne bolnice gdje su obaveze po osnovu doprinosa oko milion i 100.000 maraka, obaveze prema TIKA-i 900.000 maraka, Domu za stara i iznemogla lica 900.000 maraka, Mljekara i obaveze koje su ostale neizmirene iz 2014. godine na teret 2015. godine – 1.500.000 maraka. Kad sve to sumiramo preuzeli smo oko 4.500.000 KM obaveza. To javnost mora da zna“, ističe Džihanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: