BiH
202

Božo Ljubić: Problem je sarajevska nacionalsocijalistička ljevica, gori su od desnice

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Danas je u Mostaru održana sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, a glavna tačka dnevnog reda je bila usvajanje programa rada Glavnog vijeća u ovoj godini, posebno poslije Izvještajnog sabora koji je bio prije nekoliko sedmica. Glavno vijeće je izabralo Barišu Čolaka za zamjenika predsjednika Glavnog vijeća, a vijeće je informisano o prezentaciji prijedloga transformacije Javnog RTV sistema koja će se desiti u Parlamentarnoj skupštini BiH 27. februara.

Glavno vijeće je isto tako imenovalo organizacijski odbor za obilježavanje godišnjice utemeljenja HVO-a, koja se obilježava 8. aprila, te je saopćeno da je fokus rasprave bio na najvažnijim aktivnostima koje su pred HNS-om, a to je izmjena Izbornog zakona.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, kazao je kako se ta institucija odredila i prema ponovljenim lokalnim izborima koji se naredne nedjelje održavaju u Stocu te da to treba biti praznik demokratije.

Ljubić je prokomentarisao povezivanje nekih vijeća HNS-a s incidentom na Partizanskom groblju ovog vikenda za vrijeme obilježavanja Dana oslobođenja Mostara.

"Povezivati HNS s incidentom je gruba manipulacija. Jedno naše vijeće bavi se istraživanjem istine o Drugom svjetskom i domovinskom ratu, istine koja je bila zabranjena desetljećima" prokomentarisao je Božo Ljubić parafrazirajući sve to sloganom "istinom do pomirbe".

"Ekstremna je nacionalsocijalistička ljevica"

Ljubić se odredio o medijskim i političkim napisima.

"Suočeni smo s djelovanjem određenih medijskih i političkih krugova iz Sarajeva koje ja mogu nazvati samo kao totalno ludilo. Poistovjetiti sve građane, sve stanovnike regija gdje je HDZ na vlasti, s nositeljima ustaške ideologije i vrijednosti NDH, za mene je nacionalistički i fašistički pristup. Nažalost, nositelji ovakvih manipulacija iz dijela političkog Sarajeva ekstremnija su u tome tzv. nacionalsocijalistička ljevica, nego ekstremna desnica", kazao je Ljubić.

Nakon toga pozvao je na smirivanje tenzija.

"Trebamo hladne glave vidjeti šta je to naš interes ovdje u Bosni i Hercegovini, shvatiti da ova zemlja može biti stabilna i funkcionalna samo kroz dogovor sva tri naroda, a optuživati cijeli jedan narod preko stranke koja ga u ovom momentu većinski zastupa, državu dovodi u vrlo nezgodnu situaciju. Ovaj govor mržnje ljudi koji se predstavljaju kao antifašisti duboko je opasan za BiH", dodao je Ljubić.

Održiva BiH može biti samo federalizirana

Ljubić je odgovorio na pitanje da li promjena izbornog zakona isključuje prioritet federalizacije.

"Suštinski, BiH može postati održiva dugotrajno samo kao država ustrojena na federalni način, a to podrazumijeva simetrični federalizam gdje će sva tri naroda biti tretirana na isti način kada je riječ o administrativno-teritorijalnoj organizaciji zemlje" kazao je Božo Ljubić.

U vezi s ustavnim promjenama dodao je još da bi HNS bio zadovoljan promjenama izbornog zakona ove godine, kao prvog koraka.

Bauk federalizma kruži BiH

"Danas nije realno da možemo pristupiti tako dubokim promjenama ustava, smatramo da bi izmjene izbornog zakona, kroz legitimno predstavljanje u institucijama koje su predviđene za to, uveliko relaksirale odnose u BiH. To bi u ovom momentu bilo dovoljno uraditi u ovoj godini", zaključio je Ljubić.

Bariša Čolak kazao je da SDA nije službeno odbila njihov prijedlog ustavnih promjena, ali su, kako kaže, pojedini visoki dužnosnici SDA kazali da su ti prijedlozi gori od onog što danas imamo.

"Naši prijedlozi su u potpunosti u skladu s dosadašnjim ustavnim rješenjima i u potpunosti implementiraju sporne presude kao što je ona 'Sejdić i Finci'", kazao je Čolak.

Ivan Vukoja kazao je slikovito kako bauk federlizma kruži Bosnom i Hercegovinom:

"Federalizacija je proces i specifičnost država koja ima takvo uređenje da svaka od njih ima svoju specifičnost i takvi modeli se ne mogu prepisati. Federalizacije se boje oni koji misle da u tom modelu neće moći ostvariti ono što im ni ovako ne pripada".

Vukoja je najavio javnu raspravu o prijedlogu transformacije Javnog RTV sistema, koja će biti održana 27. februara u Sarajevu, a prije same rasprave cijeli model će biti prezentiran javnosti.