Poziv vjernicima
46

Božićna čestitka biskupa Komarice: Slijedite poruke mira i pravde, milosrđa i ljubavi

FENA
Biskup Franjo Komarica (Foto: Klix.ba)
Biskup Franjo Komarica (Foto: Klix.ba)
Biskup Banjalučki Franjo Komarica pozvao je vjernike da se slijede poruke pravde, milosrđa, ljubavi i mira na zemlji, u našem životnom okruženju.

U Božićnoj poruci, Komarica je rođenje Isusovo čestitao vjernicima koji su u svojim rodnim župama kao i onim koji još uvijek trpe nepravdu nasilnog progonstva i izbjeglištva.

Ukazao da je Božić osobito svečan dan za kršćane, kada se slušaju utješne riječi radosne pjesme nebeskog glasnika – anđela – upućene ljudima, da se ne boje.

"Te iste riječi 'Ne bojte se' pogađaju u srce i nas, koji živimo danas u svom konkretnom životnom okruženju. I danas ima mnogo ljudi – i u našoj životnoj sredini – koje muči strah od života, od današnjice i od sutrašnjice. Taj strah je, nerijetko, prepoznatljivo obilježje našeg vremena", naveo je biskup banjalučki.

Mnogi i od nas su, podsjeća, osobno doživjeli dramu straha usljed nedavnih ratnih događanja, ali i usljed poratne društvene i ekonomske, političke i mnoge druge nesređenosti i životne nesigurnosti u našoj zemlji.

A nisu nam nepoznati, kaže, i sve brojniji slučajevi ljudi, pripadnika drugih naroda, krajeva i kultura, koji bježe iz straha za svoj život i budućnost svoju i svojih najbližih.

"'Ne bojte se' - riječi su dragocjene utjehe za nas i mnoge druge u životnim tjeskobama. Ali su to također prevažne riječi za stvarnost koja je pred nama dok slavimo radosnu božićnu svetkovinu", dodao je Komarica.

Podsjetio je na rođenje Isusa Krista, ističući da svaki čovjek ima pravo za njega, kao spasitelja.

"Spasitelj je redovito usko povezan s nečijom nevoljom. I tada i sada, ljudski je rod trebao i treba Spasitelja. Treba ga i svaki od nas. Na Spasitelja svijeta ima pravo svaki čovjek, 'svako svijeta stvorenje', kako izriče božićna pjesma", navedeno je u božićnoj čestitki.

Podsjetio je i da je Bog, kao čovjek, ušao u ljudsku historiju, da tu historiju, u kojoj se nalazi i historija svakog od nas, današnjih članova ljudskog roda, izvede iz slijepe ulice straha i beznađa i povede je ka sigurnom, cilju sretne vječnosti.

"Zato i kliče Crkva Kristova u svojoj božićnoj liturgiji, pozivajući sve svoje članove i sve članove ljudskog roda: 'Radujmo se svi u Gospodinu! Spasitelj se naš rodio", stoji u božićnoj poruci.

Vjera u Boga, kako je naveo, pomaže i u najtežim situacijama.

"Ako istinski vjerujemo u Isusa Krista, jedinstvenog Spasitelja svijeta, onda ni u najtjeskobnijim životnim situacijama nećemo ostati beznadni i bez snage da se ponašamo kao sretna i zbrinuta djeca Božija, kao Kristovi saradnici u proslavi Božijeg imena i u izgradnji njegova kraljevstva mira i pravde, milosrđa, ljubavi i mira na zemlji, u našem životnom okruženju", ukazao je Komarica.

Zbog zdravstvenih razloga nije se mogao i direktno obratiti novinarima.