Čuvari tradicije
397

Božić u domu porodice Kamenjašević: Blagdan koji budi posebnu toplinu i ljubav

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Porodična toplina, ljubav i bliskost ovih dana se posebno osjete u domu porodice Kamenjašević iz Tuzle, za koje blagdan Božić predstavlja doživljaj u kojem proslavljaju rođenje Isusa Krista, ali i pokazuju koliko je bitna snaga zajedništva u današnjim vremenima otuđenosti.

Vrata svog doma portalu Klix.ba otvorili su supružnici Ivan i Ivana Kamenjašević skupa sa svojom kćerkicom Elenom. Govorili su nam o njegovanju tradicije, ali i pravim porodičnim vrijednostima koje su u njih usadili njihovi preci.

"Za nas Božić predstavlja poseban doživljaj i veliko zajedništvo, jer se tada uža i šira porodica okupi na jedno mjesto. Samim tim, Isusovo rođenje ima veću i puniju čar", kaže Ivan na početku našeg razgovora.

Vrijednosti koje ispunjavaju život

Ivan i Ivana pripadaju grupi mlađih bračnih parova koji Božić dočekuju i obilježavaju na tradicionalan način.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Tako smo naučili od malih nogu i trudimo se to poštovati i ne odstupati. To su u principu temeljne vrijednosti. Vremena se mijenjaju, ali ta baza je suštinska i kroz nju čovjek pronađe ispunjenje svog života i svoje biti u konačnici", priča nam Ivan.

Naša ekipa Kamenjaševiće je posjetila na Badnji dan, kada su poslovi bili podijeljeni. Dok je Ivan s muškim dijelom porodice pripremao pečenje, supruga Ivana je obavljala kućne poslove.

Kada je riječ o pripremi pečenja, Ivan nam kaže da u suštini sav posao može obaviti jedna osoba, međutim i ovdje je bit zajedništva, jer se u dvorištu osim članova porodice okupe i prijatelji.

"Uz čašicu razgovora sve ljepše i veselije bude", nadovezuje se on.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Ivan, Ivana i Elena na Badnji dan su pakovali i božićne poklone koje su nekoliko sati kasnije uz badnju večeru uručili članovima uže i šire porodice.

Pripreme za Božić

Ivana nam priča da pripreme za Božić počinju izradom adventskog vijenca koji simbolizira došašće, odnosno doček malog Isusa. U ove pripreme su uključeni svi članovi porodice, koji nakon toga, prema svojoj tradiciji, na spomendan svete Lucije siju pšenicu.

"U tom periodu se pripremaju i božićni kolači, a što ih prije pripremite oni su ukusniji. Tu smo se svekrva Milica i ja podijelile. Ona je zadužena za tradicionalne kolače, dok ja pripremam one nešto modernije. U suštini, oni svi budu na istom svečanom tanjiru i skupa uživamo u njihovim okusima", kaže nam Ivana.

Dok su Ivana i Milica pripremale slastice, malena Elena je ukrašavala božićnu jelku koja zauzima mjesto u domu koji odiše posebnom porodičnom toplinom.

Tradicionalna jela

Za vrijeme badnje večere sinoć se okupilo devet članova porodice, a na trpezi su se našla tradicionalna posna jela, među kojima i keške koje je pripremljeno od pšenice i piletine, zatim brokule te grah. Na kraju je tu bila i neizostavna gibanica s orasima i pekmezom od jabuka. Šapice, salnjaci, ali i nešto modernije slastice namijenjene su za Božić i one se konzumiraju upravo na dan rođenja Isusa Krista.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Kod nas je običaj da nakon večere otvaramo božićne poklone. Uglavnom je riječ o sitnicama, ali time želimo pokazati da smo mislili na svoje članove porodice, da smo se posebno pripremali... Bit svega ovoga je zajedništvo, ali i iščekivanje radosti koja slijedi s dolaskom Božića", dodaje Ivana koja je sinoć skupa sa suprugom Ivanom krenula put Franjevačkog samostana u Tuzli gdje su prisustvovali misi ponoćki.

Na dan Božića Ivan i Ivana vrijeme provode skupa sa svojim članovima uže i šire porodice, dok su ostali dani namijenjeni za druženje sa velikim brojem prijatelja.

"Tempo u tim danima je izuzetno jak i upravo to je ono što se pamti. Mi volimo da je u našoj kući veselje i da nam dolaze dragi ljudi", ističe Ivan.

Naši domaćini smatraju da je izuzetno bitno njegovati tradiciju, posebno u današnjim vremenima otuđenosti.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Kroz društvene mreže se možete vidjeti i čuti, ali to nam ne daje ono što je opipljivo, odnosno ne možete se zagrliti i osjetiti toplinu ljubavi na takav način... Sjećam se vremena kada smo bili djeca, rođaci i rodice su se okupljali i igrali. Danas je drugačije, jer vi u našoj ulici skoro pa da nemate djece. Mališani ranije nisu željeli ići u vrtiće, jer su se mogli igrati u ulici, sada naša djeca jedva čekaju da idu zbog susreta s vršnjacima. Na kraju, upravo kroz Božić njegujemo ono što smo mi imali i pokušavamo prenijeti to isto na našu djecu. Ne može se utjecati na to šta će oni odabrati u životu, ali mi smo tu da im pružimo taj osjećaj ljubavi i zajedništva", riječi su kojima Ivana zaključuje razgovor za Klix.ba.