Poslanica mitropolita Nikolaja
0

"Božić nas podsjeća da živimo u bratoljublju"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svetom arhijerejskom liturgijom održanoj u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu pravoslavni vjernici započeli su proslavljanje najvećeg i najradosnijeg praznika Hristovog rođenja Božića uz tradicionalnu poruku "Mir Božiji, Hristos se rodi!".

Liturgiju je u Sabornoj crkvi u prisustvu mnoštva vjernika predvodio mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Ove godine, za razliku od prijašnjih, kada je čitana Poslanica patrijaha Pavla pročitana je Poslanica koju potpisuje mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije čuvar trona srpskih patrijaha sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

Poslanicu je pročitao starješina Saborne crkve jerej Borislav Livopoljac.

U Poslanici SPC-a podjeća se na značaj Hristova rođenja koji je ljudsku istoriju podjelio na dva dijela - na iščekivanje i spasenje.

"Rođenje Hristovo je praznik nebozemne radosti u kojem zajedno učestvuju anđeli, ali i svaka bogoljubiva duša ozarena vitlehemskom svjetlošću. Slično trojici mudraca s Istoka, koji su došli da se poklone Bogodjetetu Isusu Hristu, i mi smo pozvani da mu se poklonimo i da prinesemo darove novorođenom Caru nebeskom. Božić je praznik pred kojim provjeravamo svoju vjeru i sve ono što smo kao stvorenja Božija i kao sinovi i kćeri Božiji dužni da činimo.

Ovog Božića smo posebno ispunjeni radosnom tugom što nas je ostavio naš veliki patrijah Pavle, i preselio se sa zemlje na nebo. Duboko vjerujemo da će on po slobodi darovanoj mu od Boga "sa svima svetima iz roda našega", nastaviti da se moli za našu Crkvu i naš raspeti narod, zajedno sa svetim Savom, Svetim Simeonom Mirotočivim i svim svetim precima našim, koji su prepoznali i primili patrijaha Pavla svoga i sebi ravnoga".

I ovog Božića se sjećamo svih nevoljnika, stradalnika i prognanika i svih onih kojima je učinjena bilo kakava nepravda; njih želimo da utješimo riječima Hristos se rodi ! Radujte se jer evo Gospod dolazi da obriše svaku ljudsku suzu.

I ovoga Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji kolijevci našega naroda.

Poručujemo im u ljubavi Hristovoj da se vrate svojim kosovskim ognjištima i ostanu da žive sa svojim svetinjama, čuvajući naše Kosovo "grdno sudilište". Ne gubimo nikad nadu da će Bog prosvjetliti razum onih kojima je danas predao u ruke zemnu moć i vlast nad državama i narodima; da u duhu pravde Božije i ljuske preispitaju svoje nepravedne odluke o Kosovu i Metohiji.

Jedino tako će se obnoviti mir i zajedništvo na Balkanu i Evropi i vratiti ugroženo dostojanstvo pravoslavnom srpskom narodu.

Molimo se i da novorođeni Knez mira iskorijeni rat, nasilje i nepravdu u cijelom svijetu.

Božić nas sve i svagda poziva da živimo u bratoljublju i bogoljublju i jevanđejskoj skromnosti živeći od djela ruku svojih, držeći se novozavjetnog učenja: da nikada ne činimo drugima ono što ne želimo da nama drugi čine", navodi se između ostalog u Poslanici.

Služenje liturgije nakon čitanja Poslanice završeno je tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi".

Liturgiji je prisustvovao i nadbiskup vrhbosanki kardinal Vinko Puljić.