BiH
0

Božić i ostali: Zatraženo puštanje iz pritvora

BIRN Justice Report
Odbrana drugooptuženog Mladena Blagojevića zatražila je da se njenom branjeniku ukine pritvor dok traje suđenje. Advokat Miroslav Ristić je kazao kako se njegov branjenik u pritvoru nalazi već devet mjeseci, a razlozi zbog kojih je pritvoren nisu više opravdani.

“Blagojević nije uticao na svjedoke, niti će to uraditi. Sudsko vijeće mu može izreći blaže mjere kao što su zabrana kontakta sa svjedocima, napuštanja mjesta boravišta, javljanje nadležnoj policijskoj stanici ili oduzimanje dokumenata”, predložio je Ristić.

Blagojević se nalazi na istoj optužnici sa Zdravkom Božićem, Željkom Zarićem i Zoranom Živanovićem. Sva četvorica su optuženi kao bivši pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske za saučešće u maltretiranju i premlaćivanju zarobljenih Bošnjaka u julu 1995. na području Bratunca.

Kao argument da optuženi nema namjeru napustiti zemlju branilac je izložio boravak porodice Blagojević na teritoriji BiH.

Blagojević je prije hapšenja osam godina živio u Americi, odakle je deportiran nakon što je optužen za davanje lažnih podataka tamošnjoj imigracionoj službi o služenju vojske za vrijeme rata u BiH.

“Dobrovoljno sam prihvatio da me doportuju iz Amerike iako sam smatrao da nisam ilegalno ušao u tu zemlju, kao što mi se stavljalo na teret. To što nisam prijavio da sa bio u vojsci za vrijeme rata uradio sam na zahtjev Međunarodne organizacije za migracije iz Beograda”, kazao je Blagojević.

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu, navodeći da to što mu porodica živi u BiH nije garancija da optuženi neće pobjeći, kao ni da neće uticati na svjedoke.

Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Nastavak suđenja je 22. augusta 2007. godine.