BiH
0

Božić i ostali: Saznanja svjedoka

Sarajevo-x.com/BIRN
Bivši pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), svjedoci Odbrane Zdravka Božića, tvrde da su pripadnici njihovog odreda učestvovali u obezbjeđenju civila i pripadnika UNPROFOR-a, ali ne i u zločinima nakon pada Srebrenice.

Državno tužilaštvo tereti, zajedno sa Zdravkom Božićem, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića da su kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a učestvovali u obezbjeđenju autobusa kojima su muškarci iz Srebrenice prevezeni u školu u Bratunac, a potom i u obezbjeđenju same školske zgrade i autobusa u kojima su zarobljenici proveli noć, te u ubistvima jednog broja zarobljenika.

“U vrijeme pada Srebrenice dobio sam naređenje da čuvam pripadnike UNPROFOR-a koji su bili u srednjoj školi u Bratuncu, kako ih neko ne bi maltretirao. Čuvao sam ih desetak dana i niko me nije mijenjao u tom dežurstvu”, kazao je Boško Nikolić, istaknuvši da je “čuo da su muškarci odvajani od žena u Srebrenici”, ali da “Vojna policija nije zatvarala i tukla zarobljenike, vršila prisilno premještanje, niti sudjelovala u napadu na Srebrenicu”.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok nije mogao reći da li su pripadnici UNPROFOR-a koje je obezbjeđivao bili zarobljenici.

Nikolić je tokom svjedočenja tvrdio da mu “nije poznato” da li su pripadnici Vojne policije obezbjeđivali školu u Bratuncu, a za optužene Božića i Blagojevića je kazao da su “dobri, čestiti i pošteni ljudi”. O karakterima ostale dvojice optuženih svjedok nije govorio.

Drugi svjedok Slobodan Mijatović je prethodno, 4. jula 2007. godine, dao iskaz, ali u korist Tužilaštva.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Mijatović je kazao kako je bio u Potočarima na obezbjeđenju autobusa i da tom prilikom nije kod okupljenih civila primijetio strah “jer se sa njima korektno postupalo”. Svjedok nije mogao odgovoriti na pitanje da li se moglo zaustaviti iseljavanje civila.

“Masa svijeta je bila na jednom mjestu. Autobusi su tu već stajali. Sve je bilo organizovano. General Ratko Mladić se obratio prisutnim i kazao da prvo idu žene, djeca i bolesni, a da će za njima doći ostali”, kazao je Mijatović, dodavši da on nije znao gdje su odvezeni ti ljudi.

Svjedok je rekao da nije vidio optužene dok je bio na obezbjeđenju autobusa.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. februar 2008. godine.