BiH
0

Božić i ostali: Sakupljači tijela u Bratuncu

BIRN
Svjedok Državnog tužilaštva Desimir Đukanović je u julu 1995. godine, zajedno sa grupom drugih civila, učestvovao u skupljanju tijela ubijenih u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Đukanović, koji je iskaz dao na suđenju četvorici pripadnika jedinice Vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da je, zajedno sa drugim radnicima Komunalne uprave Bratunca, jednog dana u julu 1995. godine dobio naređenje od direktora Dragana Petrovića da odu do osnovne škole i pokupe tijela. Tačnog datuma svjedok se nije mogao sjetiti.

Prema navodima optužnice, Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović su 13. i 14. jula 1995. godine stražarili ispred Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu, gdje je bilo zatvoreno između 2.000 i 3.000 muškaraca.

U optužnici se pored ostalog navodi da su te noći Božić i Blagojević, sa drugim vojnicima, pucali i ubili do pet civila koji su bili zatočeni u školi a potom izvedeni ispred škole i poredani u red za strijeljanje.

“Pred školom su bila tijela civila muslimana i mi smo morali pokupiti ta tijela i zakopati ih”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, “tog jutra u mjesecu julu” nekoliko radnika Komunalne uprave, te stanovnici obližnjeg sela Repovci, otišli su u školu kako bi “izvršili zadatak”.

“Civili iz Repovaca su kupili tijela sa igrališta škole, dok smo mi kupili tijela iz učionica, dvorišta, kao i sa mjesta gdje se tada nalazila pijaca u blizini škole”, prisjetio se Đukanović.

Ispred škole, tvrdi svjedok, bio je parkiran traktor na koji su stavljali tijela prethodno ubačena u plave vreće. Nakon utovara traktor je odvezen u pravcu mjesta Glogova.

“Bilo je puno krvi i sve je smrdjelo. Stavljali smo ih u te vreće koje bismo zašnjirali do glave”, kazao je svjedok, dodavši da je saznao da su tijela ukopana u Glogovi.

“Iako nisam bio tamo, znam da su bagerima već bile otkopane rupe. Tu su ih odmah zakopavali da ne bi smrdjeli”, rekao je Đukanović.

Odbrane su najavile da će ovog svjedoka unakrsno ispitati 28. maja 2007. godine.

Unakrsno ispitivanje su odložili jer, kako su rekli, “Tužilaštvo nije na vrijeme dostavilo pojedine dokaze u vezi sa ispitivanjem Desimira Đukanovića”.