BiH
0

Božić i ostali: Radna obaveza sakupljanja tijela ubijenih

BIRN/Sarajevo-x.com
Davanje iskaza Desimira Đukanovića, svjedoka Tužilaštva, počelo je 18. maja, a nastavljeno je dodatnim pitanjima tužioca te unakrsnim ispitivanjem Odbranâ. Đukanović je jedan od svjedoka koji su vidjeli tijela ubijenih i učestvovali u njihovom prikupljanju nakon masakra koji se u julu 1995. godine desio u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović se terete da su, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), tokom jula 1995. godine “stražarili, vršili kontrolu ili obezbjeđivali privremene pritvorske jedinice” u ovoj školi.

Tužilaštvo smatra da su 13. i 14. jula 1995. godine sva četvorica učestvovala u maltretiranju, premlaćivanju, te okrutnom postupanju prema muškarcima zatvorenim u školi, kojih je bilo između 2.000 i 3.000.

“Nas sedmorica smo bili u radnoj obavezi i morali smo kupiti leševe, čistiti i prati ulice. Odlazili smo u kuće, zgrade i u Policijsku stanicu, gdje smo prikupljali tijela ubijenih”, rekao je Đukanović tokom unakrsnog ispitivanja.

Svjedok je rekao i da su tijela ubijenih iz škole te sa obližnjeg igrališta prevožena traktorom do sela Glogova, gdje su zakopana u zajedničku grobnicu.

“Znam da su policajci iz sela dovodili seljake i one koji nisu mogli u vojsku da sakupljaju tijela sa igrališta. Kasnije sam od tih što su kupili tijela saznao da je bilo oko 100 leševa”, rekao je svjedok.

Nakon ispitivanja ovog svjedoka, Tužilaštvo je kao materijalni dokaz priložilo njegov iskaz koji je dao 2007. godine djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te videosnimak na kojem se vide lokacije sa kojih su prikupljana tijela u julu 1995. godine. Odbrane su prigovorile ovim dokazima obrazlažući da je svjedok “navođen” na davanje odgovora tokom ispitivanja.

“Ove dokaze je Tužilaštvo prikupilo u martu 2007. godine, odnosno nakon završene istrage i potvrđene optužnice. Na videosnimku smo vidjeli da je svjedok navođen tokom ispitivanja, te se zbog toga protivimo da se prihvati kao dokaz”, rekao je Danilo Mrkaljević, advokat Zorana Živanovića.

Istažitelji SIPA-e su u martu 2007. godine u Policijskoj stanici Bratunac uzeli izjavu od Đukanovića, te potom napravili uviđaj u Bratuncu, kada su sačinjeni videosnimci.

Tužilac Kwai Hong Ip je istakao da je “nepravedno” tvrditi da je izjava uzeta na nezakonit način te da je iskaz svjedoka koji žele uložiti kao materijalni dokaz “vrlo bitan”.

Odluka o prihvatanju ovog dokaza bit će donijeta naknadno.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. juni 2007. godine.