BiH
0

Božić i ostali: Oprečne izjave svjedoka odbrana

Sarajevo-x.com/BIRN
Svjedok Mirko Janković, bivši komandir Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, rekao je da ne zna da je ova brigada obezbjeđivala školu u Bratuncu u julu 1995. godine dok su u njoj bili zatočeni Bošnjaci iz Srebrenice.

Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, bivše pripadnike Vojne policije Bratunačke brigade, Državno tužilaštvo tereti da su učestvovali u osiguranju autobusa kojima su Bošnjaci iz Potočara prevezeni do škole u Bratuncu, a potom i same zgrade i autobusa u kojima su zarobljenici proveli noć.

“Nisam rekao da nije moguće da nisu obezbjeđivali školu, ali siguran sam da ja nisam poslao nikoga pred tu školu. Možda im je naredio Momir Nikolić, koji je i meni davao naređenja”, kazao je Mirko Janković tokom unakrsnog ispitivanja.

Momira Nikolića, koji je bio načelnik za sigurnost Bratunačke brigade VRS-a, Haški tribunal je osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Janković kaže da ne zna ni kada su zarobljenici dovedeni u Bratunac, jer “tamo nije išao”, niti je vidio ikakav izvještaj o ubijenima oko škole.

Tokom ispitivanja Janković je kazao da je on vozio transporter UNPROFOR-a što je bio na čelu kolone kamiona i autobusa kojima su zatvorenici iz škole u Bratuncu odvezeni u Orahovac.

“Samo smo došli do te škole u Orahovcu. Kolona je bila duga. Kada su zarobljenici izlazili iz autobusa i kamiona, nije bilo nikakvih incidenata, a ja sam se okrenuo i vratio u Bratunac”, kazao je Janković.

Govoreći o karakteru optuženih, svjedok je rekao da su bili “kao djevojke, pošteni, vrijedni, disciplinovani”.

Pero Andrić, bivši pripadnik Vojne policije Bratunačke brigade, rekao je, kao drugi svjedok Odbranâ, da pripadnici njegove jedinice jesu bili na obezbjeđenju škole “Vuk Karadžić”.

“Bili smo kao ispomoć obezbjeđenju škole ‘Vuk Karadžić’ u Bratuncu”, kazao je Andrić, dodavši da je ispred škole bio parkiran i pincgauer, vozilo Vojne policije na kojem je bilo montirano protuavionsko naoružanje.

Prema optužnici, Blagojević je pucao na zatvorenike u školi iz mitraljeza montiranog na vojnom vozilu.

Andrić tvrdi da je dan kasnije iza škole vidio nekoliko osoba, među kojima je bio i njegov otac, kako utovaraju mrtva tijela Bošnjaka.

Svjedok nije mogao reći broj mrtvih čija tijela su utovarena na vozila.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. februar 2008. godine.