{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Božić i ostali: Definicije zločina

B
27.9.2007. u 17:59
0
0
Božić i ostali: Definicije zločina
0
Božić i ostali: Definicije zločina
Svjedok Tužilaštva koji je govorio o ubistvima Srebreničana u Osnovnoj školi u Bratuncu 1995. godine, zahtijevao je da mu se dodijele posebne mjere zaštite i odredi imunitet, opravdavajući to strahom zbog prijetnji koje je dobijao.
“Od tužioca sam usmeno tražio da mi dodijeli imunitet jer sam već dobivao prijetnje, a ja ne želim da svalim krivicu na jednog od četvorice optuženih”, rekao je PW1 nakon što je tokom unakrsnog ispitivanja advokat Odbrane Danilo Mrkaljević pročitao dio Odluke o imunitetu. Obraćajući se svjedoku, Mrkaljević je rekao kako je “tužilac imao u vidu težinu radnji i propusta koje ste počinili, kao i prirodu vaše umiješanosti, čvrstoću dokaza protiv vas i relativnu vašu krivicu”.

Svjedok PW1 je, na ročištu održanom 19. septembra 2007, tokom direktnog ispitivanja istakao da su Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović učestvovali u obezbjeđenju i ubistvima zatočenih muškaraca u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu u julu 1995. godine.

Državno tužilaštvo Božića, Blagojevića, Zarića i Živanovića tereti da su, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), “planirali, naređivali, poticali, izvršavali, pomagali i potpomagali ubistva, prisilna premještanja i zatvaranja ljudi”.

“Sjećam se da je Božić nosio puškomitraljez kao i ja, dok su Blagojević, Zarić i Živanović pored automatskih puški imali i pištolje”, rekao je PW1.

Advokat Miroslav Ristić, branilac Blagojevića, predočio je svjedoku tri izjave koje je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u toku istrage 2006. godine, kada je svjedok rekao da je Zarić pucao iz browinga na Srebreničanina koji je bio zatočen u školi u Bratuncu, a ne Blagojević, kako je rekao na ročištu 19. septembra.

“Na prvim ispitivanjima sam bio pod stresom i možda nešto nisam dobro rekao, ali sam se od tada dobro prisjetio. Nikada prije tih ispitivanja nisam svjedočio, i normalno je da sam bio malo nervozan”, obrazložio je PW1.

Tokom unakrsnog ispitivanja advokat Stanko Petrović je zahtijevao da svjedok PW1 definiše pojmove “genocid” i “sekundarna i primarna grobnica”.

“Sekundarna grobnica je kada se tijela prenose iz jedne u drugu grobnicu sa ciljem prikrivanja genocida nad Bošnjacima. A genocid je istrebljenje jednog naroda i masovni zločin”, rekao je PW1.

“Mislim da niste u pravu sa tom definicijom, ali ja ne želim da se miješam”, rekao je advokat Petrović.

Četvorica optuženih ni danas nisu bila na suđenju. Oni od 10. septembra, zajedno sa još 26 pritvorenika, štrajkuju glađu i odbijaju dolaziti na ročišta.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić je, na osnovu dnevnog izvještaja Zdravstvene službe Kula, konstatovao da su četvorica optuženih “svjesni, orijentisani, bez temperature, ali da se svaki od njih žali na neke tegobe kao što su malaksalost, bolovi u stomaku...”.

Nastavak suđenja je 1. oktobra 2007. godine, kada će biti saslušan zaštićeni svjedok PW4.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: