BiH
0

Boyle: Haysove reforme utiru put da se RS priključi Srbiji kao kompenzacija za Kosovo

FENA
Bivši zastupnik tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, američki profesor međunarodnog prava Francis Boyle, izjavio je za Agenciju FENA da je osnovni cilj reformi bivšeg prvog zamjenika visokog predstavnika Donalda Haysa da se konsolidira Republika Srpska.

Boyle je rekao da je pažljivo pregedao sva Haysova dokumenta. Jedan od tih dokumenata, koji je napravio State Department, u tri slučaja spominje Republiku Srpsku na istom nivou kao BiH. To je, smatra Boyle, očigledno učinjeno namjerno.

Ako se ide dalje po Haysovim dokumentima, vidjet će se da oni daju još više ovlasti i jače pravo veta nad budućnošću BiH, nego što trenutno ima prema Daytonsko sporazumu.

Odgovor na pitanje zašto se to čini u ovom trenutku Boyle vidi u tome što će uskoro početi pregovori o statusu Kosova, a već su neki međunarodni predstavnici javno predložili da SCG bude primorana da preda Kosovo, ali da za uzvrat dobije Republiku Srpsku kao kompenzaciju.

Boyle je kazao da "Haysove reforme" utiru put da se Republika Srpska u nekom trenutku priključi Srbiji.

"Haysove reforme" zato moraju biti poražene", naglasio je Boyle.

On se slaže sa onima koji traže ukidanje entiteta i uređenje zemlje na principima na kojima je uređena Švicarska.

"Međutim, jasno je da je cilj Haysovih reformi da se učvrsti sistem sa dva entiteta kako bi dalje ojačala Republika Srpska i pripremio put da se ona jednog dana priključi Srbiji. Imamo samo jednu šansu da promijenimo Dayton, a Haysove reforme bile bi fatalan put za BiH i zato moraju biti odbačene", rekao je američki profesor Fransis Boyle za Agenciju FENA.