{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Botonjić: U poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopola

F
5.7.2007. u 16:45
0
0
Botonjić: U poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopola
0
Botonjić: U poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopola
Kakanj
Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Šefkija Botonjić izjavio je danas da u posljednjim poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopolskog ponašanja.
- Tvornica cementa Kakanj svoj proizvod prodaje po veleprodajnoj cijeni, tako da krajnju maloprodajnu cijenu cementa diktiraju trgovci. Veleprodajna cijena vreće cementa iznosi oko 7,5 KM, dok je ta cijena u maloprodaji gotovo duplo veća zbog povećanja trgovačke marže s 9,6 na 50 KM po toni, što je povećanje od 421 posto, rekao je Botonjić.

Tvornica cementa Kakanj na osnovu analiza rađenih u Privrednoj komori ZDK-a pokriva tek oko 36 posto tržišta cementa u BiH.

Tvornice cementa u Kaknju i Lukavcu prošle su godine proizvele 1,2 miliona tona cementa, a iz tvornica u Našicama i Splitu, te iz mađarske tvornice Dunav uvezeno je 520.000 tona cementa.

- I pored povećanja cijena energenata, Tvornica cementa Kakanj u posljednje dvije godine nije povećavala cijenu cementa“, dodao je Botonjić, podsjećajući da TC Kakanj do 2010. godine u modernizaciju i zaštitu okoliša i životne sredine planira uložiti oko 100 miliona KM.

Nestašicu cementa na bh. ali i evropskom tržištu početkom ove godine, u Privrednoj komori ZDK-a pravdaju povoljnim vremenskim uvjetima koji su omogućili neprekidnu građevinsku sezonu.

- U cilju ublažavanja trenutne situacije na tržištu cementa u BiH, Tvornica cementa Kakanj iz inostranstva je naručila 50.000 tona klinkera, glavnog sastojka cementa, čija se pošiljka očekuje vrlo brzo. To bi trebalo dovesti do povećanja proizvodnje i stabilizacije na tržištu cementa, izjavio je Botonjić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: