{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Botonjić: U poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopola

F
5.7.2007. u 16:45
0
0
Botonjić: U poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopola
0
Botonjić: U poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopola
Kakanj
Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Šefkija Botonjić izjavio je danas da u posljednjim poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopolskog ponašanja.
- Tvornica cementa Kakanj svoj proizvod prodaje po veleprodajnoj cijeni, tako da krajnju maloprodajnu cijenu cementa diktiraju trgovci. Veleprodajna cijena vreće cementa iznosi oko 7,5 KM, dok je ta cijena u maloprodaji gotovo duplo veća zbog povećanja trgovačke marže s 9,6 na 50 KM po toni, što je povećanje od 421 posto, rekao je Botonjić.

Tvornica cementa Kakanj na osnovu analiza rađenih u Privrednoj komori ZDK-a pokriva tek oko 36 posto tržišta cementa u BiH.

Tvornice cementa u Kaknju i Lukavcu prošle su godine proizvele 1,2 miliona tona cementa, a iz tvornica u Našicama i Splitu, te iz mađarske tvornice Dunav uvezeno je 520.000 tona cementa.

- I pored povećanja cijena energenata, Tvornica cementa Kakanj u posljednje dvije godine nije povećavala cijenu cementa“, dodao je Botonjić, podsjećajući da TC Kakanj do 2010. godine u modernizaciju i zaštitu okoliša i životne sredine planira uložiti oko 100 miliona KM.

Nestašicu cementa na bh. ali i evropskom tržištu početkom ove godine, u Privrednoj komori ZDK-a pravdaju povoljnim vremenskim uvjetima koji su omogućili neprekidnu građevinsku sezonu.

- U cilju ublažavanja trenutne situacije na tržištu cementa u BiH, Tvornica cementa Kakanj iz inostranstva je naručila 50.000 tona klinkera, glavnog sastojka cementa, čija se pošiljka očekuje vrlo brzo. To bi trebalo dovesti do povećanja proizvodnje i stabilizacije na tržištu cementa, izjavio je Botonjić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: