BiH
0

Botonjić: U poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopola

FENA
Kakanj
Kakanj
Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Šefkija Botonjić izjavio je danas da u posljednjim poslovnim potezima Tvornice cementa Kakanj nema elemenata monopolskog ponašanja.
  • Tvornica cementa Kakanj svoj proizvod prodaje po veleprodajnoj cijeni, tako da krajnju maloprodajnu cijenu cementa diktiraju trgovci. Veleprodajna cijena vreće cementa iznosi oko 7,5 KM, dok je ta cijena u maloprodaji gotovo duplo veća zbog povećanja trgovačke marže s 9,6 na 50 KM po toni, što je povećanje od 421 posto, rekao je Botonjić.

Tvornica cementa Kakanj na osnovu analiza rađenih u Privrednoj komori ZDK-a pokriva tek oko 36 posto tržišta cementa u BiH.

Tvornice cementa u Kaknju i Lukavcu prošle su godine proizvele 1,2 miliona tona cementa, a iz tvornica u Našicama i Splitu, te iz mađarske tvornice Dunav uvezeno je 520.000 tona cementa.

  • I pored povećanja cijena energenata, Tvornica cementa Kakanj u posljednje dvije godine nije povećavala cijenu cementa“, dodao je Botonjić, podsjećajući da TC Kakanj do 2010. godine u modernizaciju i zaštitu okoliša i životne sredine planira uložiti oko 100 miliona KM.

Nestašicu cementa na bh. ali i evropskom tržištu početkom ove godine, u Privrednoj komori ZDK-a pravdaju povoljnim vremenskim uvjetima koji su omogućili neprekidnu građevinsku sezonu.

  • U cilju ublažavanja trenutne situacije na tržištu cementa u BiH, Tvornica cementa Kakanj iz inostranstva je naručila 50.000 tona klinkera, glavnog sastojka cementa, čija se pošiljka očekuje vrlo brzo. To bi trebalo dovesti do povećanja proizvodnje i stabilizacije na tržištu cementa, izjavio je Botonjić.