BiH
0

BOSS protiv podjele Tuzle na više nacionalnih općina

FENA
Bosanska stranka (BOSS) oglasila se danas priopćenjem za javnost u kojem se, uz ostalo, navodi kako se Općinsko vijeće Tuzla na svojoj jučerašnjoj sjednici odlučno suprotstavilo "podmuklom planu" Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske stranke (HDZ) da se pod plaštom decentralizacije lokalne samouprave ostvari poodjela grada na više nacionalnih općina.

"Predsjednik Kluba vijećnika BOSS-a Mirnes Ajanović raskrinkao je namjeru SDA i HDZ da putem nekoliko korumpiranih članova Komisije za statutarna pitanja podmetnu statutarne izmjene prema kojim bi se povjerenicima mjesnih zajednica omogućila apsolutna vlast bez ikakvog nadzora od strane Vijeća, i koji bi imali mogućnost da putem referenduma osnivaju nacionalne općine", ističe se u priopćenju.

Općinsko vijeće obvezalo je Komisiju za statutarna pitanja da ponovo razmotri svoje stavove u svezi amandmana BOSS-a koji trajno sprječavaju provedbu "nacionalističkog plana podjele Tuzle od strane SDA i HDZ".

BOSS poziva sve Tuzlake i predstavnike stranaka građanske opcije da se "zajednički s vijećnicima izbore kako bi HDZ i SDA izgubili i tu bitku podmuklog političko-nacionalističkog rata protiv tuzlanske multikulture".