Zloupotreba ovlaštenja
14

BOSS pozdravio presudu kojom je Radeljaš osuđen na dvije godine

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Bosanska stranka (BOSS) pozdravlja presudu Kantonalnog suda u Sarajevu (KSS), kojom je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine osuđen Esed Radeljaš za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja i pranje novca, a na osnovu krivične prijave koju je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) podnio predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

U krivičnoj prijavi BOSS-a, na osnovu koje je potvrđena optužnica i izrečena presuda, navedeno je da je Esed Radeljaš, kao poslanik u Skupštini KS, u saradnji sa odgovornim licima KS zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta namijenjen isključivo za finansiranje političke stranke BOSS i usmjerio ga na privatni račun, što je protivno članu 3. i članu 7. Zakona o finansiranju političkih stranaka u BiH, saopćeno je iz BOSS-a.

Kantonalni sud u Sarajevu je presudom obavezao Eseda Radeljaša da u roku od 30 dana isplati BOSS-u novčani iznos za koji je u sudskom postupku utvrđeno da je Radeljaš protuzakonito usmjerio na svoj privatni račun, uz obavezu plaćanja troškova postupka, navodi se u saopćenju.