BiH
0

BOSS o onemogućavanju građana da dobiju lična dokumenta

FENA
Bosanska stranka (BOSS) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upozorava da evidentirani kriminal u provedbi CIPS projekta ne smije biti razlog da se građanima onemogući nesmetano dobijanje ličnih dokumenata.

Trenutna situacija, tvrdi Ajanović, koju pored zatvaranja CIPS ureda karakteriše i onemogućavanje građana da nesmetano dobiju lična dokumenta predstavlja suspenziju ljudskih prava i stvara kolektivnu psihozu koja podsjeća na ratno stanje kada je građanima također bilo onemogućeno da nesmetano dobiju lična dokumenta i putuju.

"Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, čiji je potpisnik i BiH, garantuje svakom pravo na nesmetan pristup uslužnim servisima države, a bh. zakoni svakom građaninu garantuju pravo na posjedovanje, zamjenu i dobijanje novih ličnih dokumenata. Nadležni organi u državi su dužni da krim-istragu o zloupotrebama u CIPS-u vode na način koji ne uzurpira prava građana", upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.