BiH
45

Bošnjačkoj djeci zabranjena nastava u Medžlisu u Vrbanjcima

FENA
Prosvjetna inspekcija Republike Srpske zabranila je izvođenje instruktivne nastave bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca u Kotor Varoši u prostoru Islamske zajednice - Medžlisu.

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca krenula su na instruktivnu nastavu, jer im u tamošnjoj školi nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, ali je sada ponovo upitno njihovo dalje školovanje.

Rješenje prosvjetne inspekcije RS-a, u koje je Fena imala uvid, izdato je nakon dvije vanredne inspekcije kontrole.

Inspektori su naveli da se u prostoru Islamske zajednice u Vrbanjcima realizuje nastava za učenike od prvog do devetog razreda, da se dokumentacija o radu škole nalazi u Osnovnoj školi "1. mart" u Jelahu, a u Medžlisu u Vrbanjcima se izvodi instruktivna nastava.

Direktor Osnovne škole "1. mart" Jelah je dostavio na uvid inspekciji saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i spor Zeničko-dobojskog kantona od 9.oktobra prošle godine, u kojoj je navedeno da ministar daje svoju prethodnu saglasnost za upis 81 učenika od prvog do devetog razreda iz Osnovne škole "Sveti Sava" Vrbanjci Kotor Varoš u Osnovnu školu "1. mart" Jelah u općini Tešanj.

Prosvjetni inspektor u rješenju tvrdi da u "predočenim dokumentma, koja su izdata od nadležnih institucija FBiH i Zeničko-dobojskog kantona, nema podataka da će bivši učenici Osnovne škole "Sveti Sava" Kotor Varoš nastaviti školovanje u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima“.

"Direktor osnove škole '1. mart' Jelah prosvjetnim inspektorima nije predočio rješenje Ministarstva prosvjete i kulture RS-a o ispunjenosti uslova za početak rada škole i izvođenje nastave u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima. Osnovna škola '1.mart' Jelah je organizovala nastavni proces za 81 učenika u prostoru Islamske zajednice - Medžlis u Vrbanjcima bez bilo kakvih dokumenata", tvrdi inspektor u rješenju kojim se zabranjuje nastava u tim prostorijama.

Poziva se na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u RS-u u kojem je definirano da ministar rješenjem utvrđuje ispunjenost uvjeta za početak rada škole i da škola može da obavlja djelatnost van svog sjedišta pod uvjetima preciziranim ovim zakonom.

Međutim, dodaje, da to u ovom slučaju nije moguće.

"Osnovna škola '1.mart' Jelah nije podnijela inicijativu za osnivanje područnog odjeljenja u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima, pa nije od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a ni mogla dobiti rješenje o ispunjenosti uslova za početak rada i izvođenje nastave u prostoru Medžlisa u Vrbanjcima", tvrdi inspektor u rješenju, u koje je Fena imala uvid.

Stoga je prosvjetni inspektor donio rješenje o zabrani rada područnog odjeljenja, odnosno izvođenja nastavnog procesa za ove učenike u Medžlisu u Vrbanjcima.

Na ovo rješenje, od 22. maja, moguća je žalba, ali ne odgađa njegovo izvršenje, u roku od sedam dana od prijema.