{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjački poslanici protiv Ustavnog suda bez stranaca

S
30.10.2009. u 14:12
0
4
Bošnjački poslanici protiv Ustavnog suda bez stranaca
0
Bošnjački poslanici protiv Ustavnog suda bez stranaca
Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je glasovima predstavnika SDA i Stranke za BiH, u odsustvu hrvatskih članova, odlučila da ne postoji ustavni osnov za Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji ne predviđa učešće stranih sudija u toj instituciji.
"Predstavnici SDA i SBiH u Komisiji glasali su protiv ustavnog osnova iako član šest Ustava BiH govori o Ustavnom sudu“, izjavio je Srni nezavisni poslanik Momčilo Novaković, koji je sa Slobodanom Šarabom predlagač ovog zakonskog prijedloga.

Prema Novakovićevim riječima, ni principi Prijedloga zakona o Ustavnom sudu nisu dobili podršku bošnjačkih članova Ustavno-pravne komisije.

"U zakonu su važna tri principa, i to da u Ustavnom sudu nema stranih sudija, već samo domaći, da Ustavni sud odluke donosi sa najmanje jednim glasom sudija iz reda konstitutivnih naroda i da o vitalnom nacionalnom interesu odlučuje posebno vijeće koje bi bilo formirano pri Sudu“, istakao je Novaković.

Govoreći o daljoj sudbini ovog zakonskog prijedloga Novaković je rekao da postoji mogućnost da on ostane u proceduri ukoliko Predstavnički dom ne prihvati negativan izvještaj Ustavno-pravne komisije.

"U tom slučaju zakon se vraća Komisiji", naveo je Novaković izrazivši uvjerenje da bi ishod glasanja o ovom zakonu bio drugačiji da su bili prisutni hrvatski poslanici.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH mogao bi se pred Predstavničkim domom naći već na sljedećoj sjednici ovog doma, 4. novembra.

BiH još nema zakon o Ustavnom sudu BiH, nego se rad i statusna pitanja najviše sudske institucije u zemlji rješavaju putem poslovnika i pravilnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: