Znanje se nagrađuje
0

Bošnjački institut: Uručene stipendije studenticama iz Bihaća u vrijednosti od 3.000 KM

E. Sk.
Nagrađena za za izuzetan akademski uspjeh u školskoj 2020/2021. (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Nagrađena za za izuzetan akademski uspjeh u školskoj 2020/2021. (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Povodom višegodišnjeg rada na afirmaciji i promociji bh. kulture, umjetnosti i nauke, u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu danas je održana konferencija za medije.

Osim što su sumirali rezultate u ovoj godini, iz Bošnjačkog instituta govorili su i o planiranim projektima za 2021. te dodijelili dvije stipendije studenticama Bihaćkog univerziteta.

"Naredne obilježavamo tri važna datuma. Prvi je stogodišnjica rođenja Adila Zulfikarpašića (1921.- 2021.), dvadeset godina rada instituta u Sarajevu i osamdeset godina od muslimanskih rezolucija koje su donesene 1941., kada su muslimani u BiH potpisali zaštitu svojih sugrađana Srba, Jevreja i ostalih nacionalnosti koje su progonile ustaške vlasti. Te rezolucije su potpisane u Tuzli, Sarajevu, Bijeljini, Mostaru, Zenici...", kazao je direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović.

Safet Bandžović, član Upravnog odbora, govorio je o programima u 2021.

"U pripremi je bibiliografija Adil-begovih radova... Čovjek koji je prvi skrenuo pažnju na značaj muslimanskih rezolucija bio je upravo Adil-beg i važno je govoriti o tome. Planiramo međunarodni skup u oktobru 2021., gdje će biti pozvani kompetentni sagovornici koji će govoriti o muslimanskim rezolucijama. Osim toga, pripremamo i okrugli sto o Bošnjačkom institutu, nauci i obrazovanju", kazao je Bandžović.

Na današnjoj konferenciji dodijeljena je i jednokratna pomoć u vidu stipendije studenticama Univerziteta u Bihaću Ameli Balić i Elmi Hušić.

Balić je studentica treće godine prvog ciklusa Fakulteta islamskih nauka u Bihaću, a Hušić apsolventica 8. semestra prvog ciklusa Fakulteta islamskih nauka u Bihaću. Obje su nagrađene za izuzetan akademski uspjeh u školskoj 2020/2021.

Visina pojedinačne stipendije po studentici iznosi 3.000 KM. Prisutnima se obratio i Fehim Škaljić, novi predsjednik Upravnog odobora, kazavši da znanje treba nagraditi.

"Ponosni smo na ove dvije mlade dame, njihov uspjeh i Univerzitet u Bihaću. Znanjem sebi osiguravamo budućnost i porodicu. Znanje je jedini adut koji nam stoji na raspolaganju, znanjem smo dio svjetske populacije, zato ohrabrujem mlade ljude da stiču znanja, a mi ćemo trud još više nastojati nagraditi. Hvala na onome što ste postigli i ohrabrujem vas da idete dalje", poručio je Škaljić.

Trenutno je u Bošnjačkom institutu postavljena izložba slika i crteža Izeta Alečkovića koja se može pogledati do kraja februara 2021. godine.