Dom naroda PSBiH
0

Bošnjački delegati prizivaju intervenciju OHR-a

SRNA
Šef Kluba bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Hazim Rančić rekao je da su srpski delegati odgovorni za današnje neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, a izlaz iz sadašnje situacije on vidi u OHR-ovom nametanju ova dva zakona.

"Ukoliko postoji politička volja, moguće je po hitnoj proceduri usvojiti izmjene i dopune Zakona o Sudu i Zakona o Tužilaštvu BiH, u šta sumnjam, jer je očigledno da predstavnici SNSD-a to ne dopuštaju", izjavio je Rančić novinarima nakon sjednice Doma naroda na kojoj su ova dva zakona završila svoju parlamentarnu proceduru.

Prema Rančićevim riječima, druga varijanta je ta da OHR preduzme korake i nametne ova dva zakona.

Rančić je nazvao lažnim i deklarativnim zalaganje srpskih predstavnika u Parlamentu BiH za ispunjavanje uslova za evroatlantske integracije i liberalizaciju viznog režima, a primjer za to, prema njegovom mišljenju, jeste neglasanje srpskih delegata za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je jedan od uslova za dobijanje bezviznog režima.

"Oni koji su glasali protiv odgovorni su i krivi što BiH ne ispunjava uslove za liberalizaciju viznog režima za sve građane", tvrdi Rančić.

Srpski delegati glasali su danas protiv ostanka stranih tužilaca i sudija u Tužilaštvu i Sudu BiH ističući da su domaće sudije i tužioci sposobni da preuzmu sav posao, a kao jedan od argumenata zašto su bili protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona, osim neslaganja sa ponuđenim rješenjima, naveli su i apsolutno neuvažavanje amandmana koje su na ovaj zakon u Predstavničkom domu uložili srpski poslanici.