Staša Košarac
0

Bošnjački delegati donijeli neustavnu odluku o vetu na grb i himnu RS-a

FENA
Predsjednik Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac optužio je danas bošnjački klub Vijeća da je prekršio Ustav Republike Srpske i Pravilnik o radu Vijeća naroda i donio neustavnu odluku o vetu na grb i himnu RS-a.

Košarac tvrdi da je na sjednici bošnjačkog kluba prilikom pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo samo pet delegata, a po Ustavu je neophodno da prisustvuje dvije trećine tog kluba ili šest delegata.

On je na pres-konferenciji rekao da su stoga srpski delegati zvanično u pisanom obliku uputili zahtjev predsjedniku Ustavne i zakonodavnopravne komisije Vijeća naroda Miroslavu Mikešu za zakazivanje sjednice te komisije na kojoj bi se zauzeo stav o načinu kako je Klub delegata bošnjačkog naroda pokrenuo veto na nedavno usvojeni grb i himnu RS-a.

Srpski delegati su i od predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a Dževada Osmančevića zatražili da u što kraćem roku zakaže sjednice Predsjedništva i Kolegija tog tijela da bi se raspravilo o načinu na koji su Bošnjaci pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na nove simbole RS-a.

Predsjednik srpskog kluba tvrdi i da bošnjački delegati više nemaju pravo da raspravljaju o grbu i himni RS-a, jer bi time prekršili Poslovnik, a smatra i da ni po Ustavu i Poslovniku ne može se „telefonom dobiti saglasnost još nekog od delegata Kluba Bošnjaka za pokretanje veta“.

Na pitanje koliko je dvije trećine od osam delegata koliko broji bošnjački klub, Košarac "dodaje da je 5,4, te da se čovjek ne može poloviti i srpski delegati smatraju da je trebalo da sjednici bošnjačkog kluba prisustvuje šest delegata".

„Odluka bošnjačkog kluba je donesena u suprotnosti s Ustavom RS-a i Poslovnikom Vijeća naroda. Srpski delegati ne osporavaju pravo nacionalnim klubovima drugih konstitutivnih naroda u RS-u da donose odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali ih opominju da je to moguće jedino činiti u skladu s Ustavom RS-a“, rekao je Košarac.

Precizirao je da će srpski delegati u Ustavnopravnoj komisiji Vijeća naroda RS-a zastupati stav da se „osudi ovakav gest Kluba Bošnjaka i da se i ne raspravlja o njihovoj odluci o vetu na simbole RS-a jer je donesena na neustavan način“.

Naveo je i da ovo nije prvi put da Bošnjaci u RS-u plasiraju „neartikulisane izjave“, te optužio bošnjačke kolege da su „imali želju samo da načine štetu RS-u, a ne da zastupaju na kvalitetan način i u skladu s Ustavom interese svog naroda“.

Podsjećamo, bošnjački delegati Vijeća naroda su nedavno pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na novi grb i himnu RS-a, čime oni ne mogu stupiti na snagu dok se ne postigne dogovor o tom pitanju.

I Klub hrvatskih delegata u Vijeću naroda pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa tog naroda, ali samo o pitanju grba RS-a, dok im nova himna RS-a ne smeta.

Košarac očekuje da će se u septembru u Vijeću naroda RS-a analizirati odluka Kluba delegata hrvatskog naroda i da će predmet toga biti njihovi amandmani na rješenje grba RS-a.

„Do tada zastupaćemo stav da je RS već dobila novu himnu“, zaključio je predsjednik Kluba srpskih delegata.