Posjete
0

Bošnjačka zajednica u Albaniji ugostila Silajdžića

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je tokom posjete Albaniji posjetio Borakaj gdje se sreo sa ljudima iz Bosne i Hercegovine koji žive u tom kraju.

Domaćin je bio Fikret Klarić koji je zaželio dobrodošlicu predsjedavajućem Silajdžiću i delegaciji Bosne i Hercegovine, te kazao da je današnja posjeta od izuzetnog značaja za, kako je rekao, bošnjačku zajednicu u Albaniji ali i za sveukupne odnose između BiH i Albanije.

Prema njegovim riječima, od 1875. godine počela su naseljavanja Bošnjaka na prostoru Albanije.

"Od 1995. godine postoji Udruženje Bošnjaka Zambak koji okuplja oko 10.000 Bošnjaka širom Albanije, imamo dvije domovine i to je naše bogatstvo i prednost,“ kazao je Klarić. Istakao je da status Bošnjaka u Albaniji nije riješen te da je to važno pitanje, jer, prema njegovim riječima, ostale nacionalne manjine (grčka, srpska, makedonska,crnogorska) već imaju riješen status. Kao veliki problem spomenuo je poteškoće sa kojima se susreću kod dobijanja viza za posjetu rodbini u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je izrazio svoje zadovoljstvo dolaskom u Borakaj i susretom sa građanima.

"Želim se zahvaliti albanskoj vladi i albanskom narodu što su vam pružili gostoprimstvo. Tokom susreta sa zvaničnicima Albanije svi su pohvalno govorili o vama i vašem doprinosu odnosno vašem integriranju u albansko društvo“ kazao je predsjedavajući Silajdžić.

U obraćanju građanima, Silajdžić je, govoreći o njihovim problemima u vezi sa dobijanjem bh. viza, rekao da se radi na tome i da će taj problem biti riješen potpisivanjem Sporazuma o readmisiji između BiH i Albanije. Na kraju je iskazao zadovoljstvo što Bošnjaci u Albaniji njeguju tradiciju, kulturu i jezik zemlje iz koje su potekli.