BiH
0

Bošnjačka liga o himni RS-a "Bože pravde" bez teksta

FENA
Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o prihvatanju himne RS-a s postojećom melodijom "Bože pravde" bez teksta nije provedena presuda Ustavnog suda BiH o neustavnosti himne tog entiteta, smatra Predsjedništvo Bošnjačke lige - Pokret za ravnopravnost.

"Naprotiv, takva odluka je podmukla provokacija", navodi se u saopćenju. "Umjesto da u prigodama uz orkestre koji sviraju melodiju, tekst himne zvanično pjevaju horovi uživo ili na nosaču zvuka osporeni jednonacionalni tekst će se gromoglasno pjevati posebno na skupovima, čime će se presuda Ustavnog suda javno izvrgavati gromoglasnom ruglu".

Ističe se i to da ovakva odluka NSRS-a proizvodi nepovoljnije i pogubnije posljedice od onih da NS RS-a presudu Ustavnog suda uopće nije proveo.

Ukoliko se adekvatno ne reagira na odluku NS RS-a, uz javno intoniranje melodije himne RS-a, još prkosnije pjevat će se tekst osporene himne uz koju su se činili ratni zločini i genocid nad građanima BiH nesrpske nacionalnosti.

Bošnjačka liga - PZR poziva poslanike u Vijeću naroda NS RS-a da ne prihvate ovu bezočnu provokaciju i ne glasaju za nju, a ovlaštene predlagače za ocjenu ustavnosti parlamentarnih akata poziva da Ustavnom sudu BiH upute apelaciju da se Odluka NS RS-a o prihvatanju nove himne proglasi neustavnom, navodi se u saopćenju.