Igor Radojičić
0

"Bošnjaci žele da RS nema svoje simbole"

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da su sve primjedbe jednog dijela bošnjačkih stranaka na predloženi novi grb i himnu usmjerene na to da RS i ne treba da ima svoje simbole.

On smatra da se može pretpostaviti da će bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukoliko Skupština RS-a usvoji danas predložena rješenja novih simbola RS-a, s kojim se Bošnjaci ne slažu.

Radojičić, koji je i predsjednik Komisije za simbole koja je radila na pripremi novih rješenja za grb i himnu RS-a, navodi da će vjerovatno Ustavni sud RS-a dati konačnu riječ o grbu i himnu.

Na primjedbe Bošnjaka da ne znaju zašto se u predloženom grbu nalaze i lavovi, jer nikada nisu živjeli na ovim prostorima, Radojičić je rekao da prisustvo lavova prisutno u simbolici, najmanje, tri velikaške porodice sa ovih prostora, a mogu se naći kod Kotromanića, Kosača i Hrvatinića.

Dodao je i da, bez obzira na amandman SDA u kojem se predlaže novo rješenje za grb, glasat će se o onom koje je utvrdila Komisija za simbole.

Inače, u Skupštini je redovna pauza nakon čega će biti nastavljena poslanička rasprava o novim rješenjima grba i himne RS-a.