Vijeće naroda RS-a
0

Bošnjaci zahtijevaju ocjenu ustavnosti zakona o katastru

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o katastru u RS-u, koji je objavljen u “Službenom glasniku”.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je, 18. maja, da nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda usvojenim Zakonom o katastru RS-a, ali je predsjednik tog suda Mirko Zovko najavio da će, ako to niko drugi ne uradi, nakon što ovaj zakon stupi na snagu, pokrenuti redovan postupak za neustavnost tog zakona i donošenje privremene mjere kojom će se obustaviti njegovo izvršenje do okončanja postupka.

Zovko je za banjalučku Alternativnu televiziju potvrdio da bi Ustavni sud već na sjednici 21. juna mogao da donese odluku da li će ocjenjivati ustavnost ovog zakona.

Jedna od primjedbi na sporni zakon je i to što je predlagač Zakona o katastru bila Uprava za geodetske i imovinskopravne odnose, a ne kako je to Ustavom definirano Vlada, predsjednik RS, svaki poslanik Narodne skupštine i 3.000 potpisnika punoljetnih građana.

Pitanje je i da li je Zakon mogao uopće biti donesen po hitnom postupku.

Treba podsjetiti da je Zakon o katastru u RS-u usvojila Narodna skupština RS-a 22. februara, iako su OHR i Vijeće za implementaciju mira u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje svaka promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Klub Bošnjaka je danas na sjednici donio odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o dopunama Zakona o praznicima RS-a, koji je usvojen na prijedlog poslanika SDS-a Nenada Stevandića, a predviđa da entitetski praznik bude i 14. januar, Nova godina po julijanskom kalendaru.

Bošnjački veto ide i na Zakon o stvarnim pravima.