{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bošnjaci su diskriminirani u RS-u"

F
10.2.2009. u 12:20
0
34
"Bošnjaci su diskriminirani u RS-u"
0
"Bošnjaci su diskriminirani u RS-u"
Poslanik Stranke za BiH (SBiH) u Narodnoj skupštini RS-a Adib Đozić upozorio je danas da su Bošnjaci institucionalno-pravno diskriminirani u RS-u.
On je, tokom skupštinske rasprave o informaciji o praćenju stanja u zakonodavstvu s posebnim osvrtom na ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti, naveo kao primjer za svoju tvrdnju uzurpiranje imovine povratnika, napade na džamije i druge vjerske objekte i odnos entitetskih vlasti prema događajima u Srebrenici.

Kao primjer diskriminiranosti Adib Đozić navodi i činjenicu da nisu procesuirani počinioci genocida u Srebrenici, a ukazao je i na neusklađenost Ustava RS-a s međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

U informaciji koja je dostavljena Skupštini kaže se da je stanje u zakonodavstvu u RS-u zadovoljavajuće, iako su brojni vanjski i unutrašnji faktori nepovoljno utjecali na kvalitet propisa i konzistentnost pravnih normi.

Svake godine, kako se dodaje, postiže se sve veći nivo izgradnje koherentnog i konzistentnog pravnog sistema.

Vlada RS-a smatra da je i dalje neophodno raditi na izgradnji i unapređivanju pravnog sistema, a aktivniju ulogu u tom procesu, osim entitetskog sekretarijata za zakonodavstvo, trebalo bi da preuzmu i ministarstva i organi uprave koji učestvuju u pripremi i predlaganju propisa.

U informaciji je još navedeno da je u prošloj godini poboljšano stanje ljudskih prava i sloboda u RS-u, a značajan napredak ostvaren je i u vezi s imovinskim odnosima.

Poslanici PDP-a zatražili su tokom rasprave da se Narodna skupština RS-a izjasni o njihovom zahtjevu da se na jednoj sjednici može razmatrati samo jedan prijedlog zakona po hitnom postupku, kao i da se s rokom od 90 dana organizira javna stručna rasprava o poštivanju načela zakonitosti i ustavnosti.

Uime SDS-a je upozoreno i na učestalost donošenja zakona po hitnom postupku u Skupštini te naglašeno da je u RS-u još na snazi veliki broj "prevaziđenih" zakona iz prethodnog perioda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: