U vezi sa novim grbom RS-a
0

Bošnjaci pokreću pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa

FENA
Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske Edin Ramić potvrdio je u izjavi Feni da će bošnjački klub pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa tog naroda na sinoć usvojeni grb RS-a, a da će još razmotriti da li će veto biti stavljen i po pitanju nove himne RS-a.

"Mi ćemo sa naše strane stručno obraditi i na bazi argumenata pokušati osporiti pred Ustavnim sudom RS-a usvojeno rješenje grba", precizirao je Ramić dodajući da lično ne vjeruje da će se dogovor oko grba postići na Vijeću naroda ili zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda, već će o njemu konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.

Ramić je kazao da sinoć usvojeni grb ponovo održava određena rješenja koja je imao i raniji grb RS-a, koji je osporen odlukom Ustavnog suda BiH.

Kada je u pitanju himna, najavio je da će Klub bošnjačkih delegata pažljivo analizirati tekst i sagledati koliko je realna mogućnost da se argumenti Bošnjaka prihvate na Ustavnom sudu RS-a, jer smatra da se i ovo pitanje neće usaglasiti na Vijeću naroda.

"Tekst usvojene himne veliča Republiku Srpsku kao zemlju i upravo je to sporno za Bošnjake", rekao je on i dodao da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a sagledati sve elemenete kako bi vidjeli koliko je realno da se njihovi argumenti prihvate na Ustavnom sudu RS-a.

Ramić je kazao da je već ustaljena praksa da se u Skupštini RS-a nikada ne usvajaju amandmani koje na zakone podnose bošnjački poslanici, pa se tako desilo i sinoć.