BiH
0

Bošnjaci napustili zasjedanje NSRS-a tokom ponovne rasprave o referendumu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Poslanici Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a napustili su danas sjednicu prije rasprave o ponovnom izjašnjavanju o izvještaju Republičke komisije za provođenje referenduma o rezultatima referenduma, održanog 25. septembra 2016. godine, o neustavnom "Danu RS-a".

Uime ove koalicije Nedim Čivić je ukazao da Narodna skupština RS-a narušava odluke Ustavnog suda BiH i nije isključeno, kako je naveo, da se lista onih protiv koji Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH proširi, kao i da se prošire američke sankcije ili još nekih zemalja na još neke osobe.

"SAD je uveo sankcije entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je zabranio održavanje referenduma u RS-u u septembru prošle godine, a vodi se proces u Tužilaštvu BiH protiv onih koji su kršili ili nisu proveli odluke Ustavnog suda BiH te narušavali Ustav BiH", rekao je Čivić.

Razmatranjem današnje tačke u parlamentu, kako je naveo, i dalje se narušavaju odluke Ustavnog suda BiH i Ustav BiH.

Čivić je podsjetio da je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a, 6.decembra prošle godine utvrdilo da je povrijeđen vitalni interes Bošnjaka, jer su odluke Narodne skupštine o provedenom referendumu objavljene prije rasprave u Vijeću naroda RS-a.

Iako su poslanici Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a napustili sjednicu prije rasprave o ponovom izjašnjavanju o izvještaju Republičke komisije za provođenje referenduma o rezultatima referenduma, održanog 25. septembra 2016. godine, o neustavnom "Danu RS-a“, predsjednik ove komisije Siniša Karan podnio je izvještaj parlamentarcima.

Izvještaj Komisije za provođenje referenduma ponovo je vraćen u parlament RS-a, nakon što je na primjedbe Kluba Bošnjaka Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavni sud RS-a 6. decembra prošle godine utvrdio da su skupštinske odluke o tom pitanju, prije razmatranja u Vijeću naroda RS-a, objavljene u Službenom glasniku RS-a.

Radi se o skupštinskim odlukama o konstatiranju rezultata republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?“ te o odluci o prestanku mandata članovima Komisije za provođenje referenduma.

U međuvremenu je rezultate referenduma poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.