Vijeće Naroda RS
0

Bošnjaci napustili sjednicu nakon osporenog veta na novi grb RS-a

FENA
Bošnjački delegati napustili su danas sjednicu Vijeća naroda RS-a nakon što su im članovi ustavnopravne komisije tog vijeća osporili zakonitost da pokrenu pitanje zaštite nacionalnih interesa na Zakon o himni i grbu RS-a.

Na sjednici Vijeća naroda RS-a trebalo je da se razmatra ta odluka bošnjačkog i hrvatskog kluba za pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o grbu i himni RS-a, ali je ona prekinuta neposredno po usvajanju dnevnog reda.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević je pojasnio u izjavi novinarima da je tokom rasprave o usvajanju ove tačke dnevnog reda predstavnik ustavnopravne komisije Vijeća naroda RS-a izašao s obrazloženjem da je komisija većinom glasova odlučila da su prekršene ustavne odredbe koje definiraju rad Vijeća naroda.

On je rekao da su članovi komisije ustvari osporili pravo Kluba bošnjačkih delegata da pokrenu pitanje zaštite vitalnih nacionalnih interesa na Zakon o himni i grbu RS-a jer su tvrdili da pri donošenju te odluke, na sjednici početkom augusta u Banjoj Luci, nisu imali kvorum za odlučivanje.

Podsjećamo, sporan je bio broj članova Kluba Bošnjaka koji su prisustvovali sjednici.

Za srpske delegate Vijeća naroda RS-a bilo je neprihvatljivo da od osam članova Kluba Bošnjaka samo je pet bilo na sjednici, a tri su glasala telefonski što se, tvrde i u ustavnopravnoj komisiji, smatra nelegitimnim.

Iz tih razloga dio delegata iz reda srpskog naroda zahtijevao je da se raspravlja samo o vetu Kluba iz reda hrvatskog naroda, a koji se odnosi samo na osporavanje grba RS-a.

„Nakon što su bošnjački predstavnici bili nadglasani oni su, smatrajući da su povrijeđena njihova ljudska prava, napustili sjednicu Vijeća naroda RS-a“, rekao je Osmančević.

Pojasnio je i da je ovo prvi put da se Vijeće naroda našlo u situaciji da sjednici ne prisustvuje niko od predstavnika jednog od konstitutivnih naroda, zbog čega je i prekinuta.

Također, naglasio je da Poslovnikom o radu Vijeća naroda ovakva situacija nije predviđena pa je stoga predsjedništvo Vijeća primorano tražiti tumačenje pravnih stručnjaka da bi se prevazišla novonastala situacija.