{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bošnjaci jedini autohtoni narod u Evropi bez nacionalne države"

F
14.9.2012. u 19:04
15
0
"Bošnjaci jedini autohtoni narod u Evropi bez nacionalne države"
15
"Bošnjaci jedini autohtoni narod u Evropi bez nacionalne države"
Muamer ef. Zukorlić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić razgovarao je sa tročlanom delegacijom Krizne grupe koja se interesovala o stavovima muftije za aktuelne političke procese u BIH te skori izbor vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Sarajevu.
Zukorlić je tom prilikom istakao da su Bošnjaci jedini autohtoni narod u Evropi bez nacionalne države i odgovarajućih politčko-bezbjedonosnih mehanizama zaštite biološkog opstanka i nacionalnog identiteta. Ove činjenice izazivaju nesigurnost kod pripadnika bošnjačkog naroda, što predstavlja akumulaciju negativne energije koja može ugroziti mir i stabilnost.

Govoreći o obespravljenosti Bošnjaka, Zukorlić je istakao da nema mira i stabilnosti bez slobode i pravde, kao što ne može biti slobode i pravde bez mira i stabilnosti.

Na interesovanje gostiju o pojavi različitih vjerskih frakcija među muslimanima, muftija je istakao da ugrožavanje jedinstva islamske zajednice podržano od strane vlasti prijeti da proces edukacije i organizovanja muslimana u Sandžaku i Balkanu općenito izmakne kontroli, što bi se takode dugoročno moglo odraziti na stabilnost ovog prostora, saopćeno je iz Mešihata Islamske zajednice Srbije.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: