BiH
2

Bosnić o piramidama u Visokom: Sva velika otkrića izazivaju sumnje i osporavanja

Piše: J. Hadžiahmetović
Ahmed Bosnić na Uskršenjm otoku (Foto: F. K./Klix.ba)
Ahmed Bosnić na Uskršenjm otoku (Foto: F. K./Klix.ba)
Ahmed Bosnić, bh. novinar, publicist, istraživač i član Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca", kaže da su sva dosadašnja velika otkrića u svijetu izazivala sumnje i osporavanja u javnosti, kao što je slučaj sa piramidama u Visokom.

Bosnić je u toku svoje karijere učestvovao u mnogobrojnim istraživačkim ekspedicija širom svijeta, od Tibeta do Amazonije. Za piramide u Viskom tvrdi da su epohalno otkriće i, kako kaže, kao sva velika otkrića u prošlosti, dižu veliku prašinu i izazivaju sumnje i osporavanja u javnosti.

"Najgrlatiji su uvijek ljudi sa skromnim znanjem, nepotvrđeni znanstveni autoriteti i oni koji u svemu traže svoj interes. U Visokom imamo lokalitet koji će svjetsku historiografiju okrenuti na glavu, a postojećim teorijama o drevnim znanjima i ljudskim mogućnostima dati sasvim nove dimenzije, koje nam se u ovom trenutku mogu činiti fantastičnim ili čak nemogućim", kaže Bosnić za portal Klix.ba.

Naš sagovornik tvrdi da je priča o piramidama u Visokom mnogo kompleksnija nego što bi se u ovom trenutku usudio javno govoriti.

"Sadržaj i suština bosanskih piramida nisu samo njihovi očiti piramidoliki oblici, nisu to ni betonski blokovi višestruko izdržljiviji od betonskih blokova današnjice, nije to ni višetonska keramika koju otkrivamo, nije ni tunelski labirint bez kraja i početka, ni jezero ispod Piramide Sunca, čija voda pamti jedan drugačiji svijet na našoj planeti… Suština je ono što ne vidimo, a što nas svakim danom fascinira i dovodi u nedoumice. To je, uvjetno kazano, energija piramida, čije frekvencije i sadržaje jedva možemo naslutiti", tvrdi Bosnić.

Bosanske piramide atrakcija za mnoge turiste (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosanske piramide atrakcija za mnoge turiste (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ovaj istraživač i publicist kaže da su bosanske piramide pogodno tlo za istraživače iz različitih profesionalnih opredjeljenja, kao što su arheolozi, geolozi, građevinari, prirodnjaci, medicinski stručnjaci, teolozi i kvantni fizičari. Za istraživanje piramida, koje traje nekoliko godina, potrebna su velika sredstva.

"Najveći sponzor je dr. Semir Osmanagić, koji je u ovih sedam proteklih godina uložio gotovo pola miliona KM. Svake godine smo dobijali pomoć i od Općine Visoko, Zeničko-dobojskog kantona i ponešto od uspješnih privrednika i pojedinaca. No, sve je to simbolično i nedovoljno da bismo ubrzali istraživanja i otkrili sve fenomene i poruke koje su nam u piramidama i hramovima ostavili njihovi graditelji. Njihovi sadržaji već danas zbunjuju naučni svijet", pojašnjava Bosnić te nastavlja:

"Kako objasniti da u nekim prostorijama postoji toliko negativnih jona da bi se mogle koristiti kao svojevrsna prirodna lječilišta. Prije nekoliko dana, igrom slučaja, vodio sam jednu grupu bugarskih turista i nakon petnaestak minuta boravka u jednoj od tih podzemnih odaja, jedna Bugarka je pred televizijskim kamerama svjedočila kako su joj potpuno nestali bolovi iz zglobova od kojih je patila godinama. Sličnim slučajevima svjedočimo svakodnevno", tvrdi Bosnić.

Semir Osmanagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Semir Osmanagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

U toku svoje bogate istraživačke karijere, Bosnić je učestvovao u nekoliko ekspedicija u kojima je širom svijeta obilazio najstarije kulture svijeta. Ipak, kaže da je njegovo srce ostalo na Tibetu.

"Uvijek sam se sa putovanja vraćao sa mnogo više pitanja nego odgovora. Ali vraćao sam se i sa potvrdama nekih mojih često fantastičnih naslućivanja. Ono što mi je bilo najteže jeste što nikada čitaocima nisam mogao do kraja reći sve ono sto sam osjećao da bi moglo biti istina. Dozirao sam svoja kazivanja tako da sam puštao čitatelje da i sami učestvuju u definitivnim zaključcima. To je za pisca svojevrstan hod po žeravici. Pa i danas kada govorim o bosanskim piramidama, poprilično biram riječi i vodim računa šta ću kazati. No, sasvim sam siguran da je Semir Osmanagić napravio epohalno otkriće, koje će u turističkom smislu Bosnu i Hercegovinu pozlatiti i učiniti nekom vrstom svete zemlje", kaže Bosnić na kraju razgovora za portal Klix.ba.