{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosni i Hercegovini prijeti raspad

F
27.7.2008. u 10:50
0
105
Bosni i Hercegovini prijeti raspad
0
Bosni i Hercegovini prijeti raspad
Bosna i Hercegovina je bliža raspadu nego ikad nakon rata, a Evropska unija mora učiniti više kako bi spriječila moguću podjelu, napisao je u članku za list Observer bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.
"Radovan Karadžić je napokon na putu za Haag. Ali podjela Bosne o kojoj je sanjao sada je bliža ostvarenju nego ikad otkako je on postao bjegunac", naglašava Ashdown.

On je upozorio da je Republika Srpska uspostavila paralelne institucije sa državom i da radi na odvajanju od BiH.

Ashdown kaže da premijer RS Milorad Dodik "sada agresivno poništava desetljeće reformi" i koristi autonomiju koja mu je zajamčena Dejtonskim sporazumom kako bi "ugrozio Bosnu kakva je predviđena u Daytonu".

EU bi trebala iskoristiti težnje BiH za članstvo u Uniji kao polugu kojom bi se poduprla središnja vlast u Sarajevu.

"Bruxelles se mora...oduprijeti pokušajima podrivanja države BiH, mora ustrajati na ustavnim reformama koje bi Bosnu učinile djelotvornijom i koje bi se suprotstavile korupciji", naglasio je Ashdown, prenijela je Hina.

EU bi također trebala poručiti Srbiji da će ključni uvjet za napredak prema evropskim integracijama "biti potpora državi BiH" i uskraćivanje potpore onima koji nastoje ugroziti tu državu, istaknuo je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: