Vuk Jeremić
0

"Bosni i Hercegovini ne prijete sukobi"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić smatra da je situacija u BiH daleko od idealne, ali da u BiH ne prijete bilo kakvi sukobi.

''Nema prostora za otpočinjanje bilo kakvih sukoba nigdje na Balkanu i to je dobro. Srbija će nastaviti da, kao regionalni akter i zemlja sa uticajema na zapadnom Balkanu, čini sve da nikada više ne dođe do ratnih razaranja na našim prostorima'', izjavio je danas Jeremić novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Jeremić je istakao da je Srbija jača nakon posjete ruskog predsjednika Dmitrija Medvedova.

''Samo jedna od zemalja zapadnog Balkana ima i posebne odnose i punu podršku Ruske Federacije. To je Republika Srbija i to je čini jačom'', istakao je šef srpske diplomatije.

Govoreći o novom evropskom bezbjednosnom sistemu, o kojem je bilo riječi prilikom nedavne posjete ruskog predsjednika Beogradu, Jeremić je precizirao da je riječ o ideji koju je Ruska Federacija lansirala prije godinu dana.

''Srbija želi da bude dio dijaloga koji bi se okončao rješenjem nove bezbjednosne arhitekture cijele sjeverne polulopte, od Atlantika do Pacifika, zajedno sa svim ostalim državama sjeverne polulopte'', rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da to ne podrazumijeva bilo kakvo vojno svrstavanje Srbije, ističući da je ona vojno neutralna zemlja i ne ide ka članstvu u NATO niti u bilo koji drugi odbrambeni savez.

On je zaključio da je Srbija, kao vojno neutralna zemlja, najbliži prijatelj i partner Rusije i budući član EU.