BiH
0

Bosnalijek podržao ekološku akciju "Zajedno za čiste vode BiH"

FENA
Nekoliko bosanskohercegovačkih kompanija i entuzijasta okupljenih oko projekta ”Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” već drugu godinu zaredom sprovode ekološku akciju na području Bosne i Hercegovine s ciljem podizanja svijesti o čuvanju voda i stalnoj zaštiti i čišćenju okoliša.

Ekipa entuzijasta i članova Ronilačkog kluba ”Bosna”, a pod sponzorstvom najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije ”Bosnalijek d.d.” zalažu se za poboljšanje eko sistema u BiH, kroz akciju čišćenja vodenih površina.

Ovogodišnji projekat ”Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” se sastoji od pet eko-akcija.

Predsjednik Ronilačkog kluba ”Bosna Hrvoje Gavrančić izjavio je da su akcije krenule sredinom maja, a da će biti završene sredinom jula.

Po njegovim riječima do sada su sprovedene na Boračkom jezeru, rijeci Bosni, na Plivskom jezeru, zatim jezeru Modrac - Kiseljak, a bit će okončane na rijeci Drini u Bijeljini.

Teritorije su raznovrsne i različite, ali nažalost nailazimo na sličnu situaciju. Zatičemo dosta prljavštine i mnogo ambalažnog otpada, uglavnom stakla, plastike i gume, tvrdi Gavrančić.

Dodao je da se ove akcije rade svake godine, te da će biti nastavljene i narednih godina.

Prema dosadašnjim rezultatima akcija čišćenja, situacija u pogledu onečišćenja vodenih površina je poražavajuća, a rezultati razočaravajući.

"Malo Plivsko jezero niko nije čistio, kada su pitanu ekološke akcije, sve dok mi nismo došli, prošle godine i jako je zaprljano, a jezero je prekrasno i moram priznati da je dragulj Bosne i Hercegovine. Ista situacija je s Boračkim jezerom i rijekom Bosnom. Također, situacija u Kiseljaku kod Tuzle je u pogledu zagađenja vode katastrofalna", kaže Gavrančić.

Društvena odgovorna kompanija i najveći industrijski proizvođač lijekova u BiH ”Bosnalijek d.d.”, i na ovaj način, kao i na mnoge druge do sada, dala je doprinos zdravlju ljudi.

Jasmina Korda, PR Bosnalijeka d.d., ističe da je ova kompanija uključena već dvije godine u akciju, ”Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine”, odnosno od njenog početka.

"Nastojimo na sve moguće načine da doprinesemo našem zdravlju. Vode su naše bogatstvo i trebamo da ih čuvamo. Bosnalijek na sve moguće načina pokušava da podigne svijest javnosti o tome koliko je jako važno da imamo čist okoliš i vodimo računa o svim našim vodenim površinama", kaže Korda.

Ovi i slični projekti trebali bi pokazati kolika je važnost čiste životne sredine, voda koje nas okružuju, ali i ljudske odgovornosti prema eko sistemu.

"Naša podrška nije samo finansijska, mi u akcijama učestvujemo i direktno u samom čišćenju, ali i komunikaciji s našom javnosti. Važno je da budemo dio naše prirode i vodimo računa o tome da ona bude jako čista", dodaje Korda.

Učesnici ekološke akcije ”Zajedno za čiste vode BiH” su i na ovaj način pokazali kako se treba brinuti o životnoj sredini, te mladim naraštajima poslali poruku da čuvaju ono što im je priroda dala.