BBC
0

Bosna - "svijet paralelnih istina"

Sarajevo-x.com
Haški tribunal konačno je odredio tačan datum početka suđenja bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Dopisnik BBC-a Allan Little zaključuje kako ovaj haški optuženik i dalje ima veliku moć u zemlji podijeljenoj prošlošću.

U današnjem komentaru Little piše kako se u Srebrenici još uvijek kopa.

Stara fabrika akumulatora u kojoj je nekada bio stacioniran holandski bataljon sada je zapuštena, a nekadašnje industrijske hangare prožima vlaga i hladnoća nadolazeće zime. Ovo je jedno od najmračnijih mjesta današnje Evrope, prepuno duhova, piše Little.

"Stajao sam kraj ulaza u jedan hangar, skrivajući se od kiše i gledajući kako bager pravi male prokope u zemlji, tražeći tijela pet osoba koje su tu sredinom jula 1995. umrle prirodnom smrću ili su izvršile samoubistvo.

Tog mjeseca vojska bosanskih Srba, predvođena generalom Ratkom Mladićem, promarširala je ulicom. Holandske trupe Ujedinjenih nacija tamošnjim ljudima nisu pružile zaštitu, pa čak ni onima u njihovoj vlastitoj bazi.

Muškarci i stariji dječaci su odvojeni od žena i djece i u samo pet dana oko 8.000 njih je pobijeno. Četrnaest godina kasnije, i dalje se traže njihova tijela."

BBC-ev novinar dalje opsisuje kosturnicu u Tuzli u koju se dovoze vreće sa kostima i "slažu kao u biblioteci".

"Bosna je danas svijet paralelnih istina", piše dalje. "Linija na mapi odvaja srpsku polovinu, Republiku Srpsku, od ostatka države. Pređite je i ulazite u svijet u kojem se srebrenički masakr nikad nije dogodio ili, ako i jeste, učinio je to neko drugi u sramotnom pokušaju da se diskredituju Srbi."

O izlasku Karadžića pred sudije Haškog tribunala Little piše kako je osuđenik bio opušten i bezbrižan.

"Šalio se, nasmijavao čuvare - bio je to onaj stari Radovan Karadžić - ljubazan i šarmantan".

Novinar se prisjeća kako je u ratu dobio "propusnicu" za prolazak teritorijom RS-a koju je potpisao lično Karadžić, "predsjednik srpske republike Bosne i Hercegovine", kako je stajalo na komadu papira.

Tada je, primjećuje Little, ta propusnica vrijedila, njegovo ime se poštovalo, njegov autoritet prepoznavao, a tako je i danas.

"Radovan Karadžić je Srbima prodao priču po kojoj su oni stvarne žrtve, a ne izvršiocu, a najmanje četvrtina onih koji su poginuli u ratu bili su Srbi, mnogi od njih poginuli su u Srebrenici. Tužioci u Hagu tvrde kako su život izgubili u vršenju zločinačkih djela. Srpsko javno mnijenje nije spremno da to prihvati", smatra novinar BBC-a koji se lično uvjerio kako Srbi u Srebrenici i danas pjevaju pjesme u kojima veličaju između ostalih i Karadžića.

Sa zvučnika ove pjesme odzvanjaju ulicama grada iz kojeg je odvedeno 8.000 ljudi i ubijeno u pet dana.